Ferenc pápa: Kolumbiának meg kell szabadulnia a bosszúvágytól

Fel kell számolni az igazságtalanság és társadalmi egyenlőtlenség sötétségét – jelentette ki.

MTI
2017. 09. 08. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katolikus egyházfő arra kérte a kolumbiaiakat, hogy hagyják maguk mögött nézetkülönbségeiket, és óvakodjanak „a bosszúszomj sötétségétől”.

Néhány órával korábban a pápa arról beszélt kolumbiai politikusoknak, hogy minden kolumbiainak hosszú távú elkötelezettségként kell tekintenie a békére, amely nem válhat a pártpolitika prédájává.

A bogotái vezetés tavaly kötött békét mintegy öt évtized után a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezettel, de a társadalom megosztott, mert sokan sérelmezik, hogy emberrablások és gyilkosságok elkövetői nem börtönbe kerülnek, hanem parlamenti képviselő válhat belőlük.

Ferenc pápa arra mutatott rá a politikusok előtt, hogy „igazságos törvényekre” van szükség az országot sújtó szegénység felszámolása érdekében, amely kirekesztést és erőszakot szül. Az egyházfő úgy véli, hogy „a társadalom minden bajának gyökere az egyenlőtlenség”.

A 80 éves Ferenc pápa szerdán érkezett a dél-amerikai országba. Ez a huszadik külföldi útja egyházfőként. A Vatikánnak döntő szerepe volt a kolumbiai kormány és a FARC közötti béketárgyalások sikerében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.