Ferenc pápa segítségét kérik katalán papok

Négyszázan fordultak a katolikus egyházfőhöz közbejárását kérve a spanyol kormánynál a népszavazás miatt.

MTI
2017. 09. 25. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint a papok azért írtak a pápának, mert korábban a spanyol kormány is a Szentszékhez fordult amiatt tiltakozva, hogy az egyház tagjai Katalóniában támogatják a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, így az ország törvényei értelmében illegális referendumot.

A katalán papok levelükben azt kérték az egyházfőtől, hogy nyilvánosan és diplomáciai úton egyaránt szorgalmazza a központi madridi kormánynál: vizsgálja felül „zsigeri ellenkezését”, vessen véget a korlátozó intézkedéseknek, és engedje meg, hogy a katalán kormány, a katalán parlament által legitimálva, garanciákkal folytassa a referendum október 1-jei megvalósítását, amelyet a népesség 80 százaléka követel.

A Ferenc pápának címzett levélben azt is kifejtik, hogy a népszavazás támogatásában az evangélikus és humánus értékek, valamint az őszinte szeretet mozgatja őket a nép iránt, amelyet szolgálni akarnak.

Vallbonában, a Santa María-kolostor apácái készek szavazóhelyiséget biztosítani a voksoláshoz vasárnap, amennyiben arra nem ad lehetőséget máshol a településen a helyi polgármester.

Ana María apátnő a sajtónak nyilatkozva elmondta: az önkormányzat néhány tanácsosa érdeklődött náluk erről a lehetőségről, a kolostor nyolc apácája ezt megvitatta, majd egyhangúlag döntött.

Hangsúlyozta: ők nem politizálnak, de véleménye szerinte a népnek joga kell legyen dönteni.

A település polgármestere szabadságát tölti, nem elérhető, nélküle a képviselőtestület pedig eddig nem döntött arról, támogatja-e a referendumot vagy sem.

A spanyol katolikus egyházat már 2015 szeptemberében, a katalán parlamenti választásokat megelőzően is elérte és megosztotta a függetlenségről szóló vita. Volt olyan püspök, aki az elszakadás támogatására buzdított, és olyan egyházi méltóság is, aki épp az ellenkezőjére.

A spanyol püspöki konferencia akkori állásfoglalása szerint minden politikai alternatívának megvan az erkölcsi legitimációja, éppen ezért az egyház egyik mellett sem áll ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.