Ferenc pápa szégyelli egyháza pedofil papjait

Elismerte, hogy a szexuális visszaélések ügyei felgyülemlettek. Több régóta kivizsgálásra és ítéletre vár.

MN
2017. 09. 21. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyház késve lépett fel a tagjai által gyermekeken elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben – hangsúlyozta Ferenc pápa csütörtökön a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságot fogadva a Vatikánban. A katolikus egyházfő gyorsabb és szigorúbb eljárásra sürgette az egyházi hatóságokat – írja az MTI.

A beszámoló szerint Ferenc pápa kijelentette: az a korábbi gyakorlat, hogy a pedofíliával vádolt papokat más egyházmegyébe helyezték át, hozzájárult „a lelkiismeretek altatásához, és amikor a probléma tudatosítása késik, a megoldás is késik. A szexuális visszaélések botránya borzasztó romlás az egész emberiség számára, sebezhető gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket sújt minden országban és minden társadalomban. Az egyház számára nagyon fájdalmas tapasztalat volt ez. Szégyent érzünk a felszentelt pásztorok által elkövetett visszaélések miatt.”

A pápa a kiskorúak védelmében 2014-ben felállított pápai bizottságot fogadta. Bejelentette, úgy döntött, hogy a pedofíliaügyek továbbra is a Hittani Kongregáció hatáskörében maradnak és nem kerülnek át szentszéki bírósági szervekhez. Ezt azzal magyarázta, hogy „egyesekben még mindig nem tudatosodott, mekkora problémáról van szó, ezért jobb, ha a Hittani Kongregációnál marad”.

A pápa elismerte, hogy a szexuális visszaélések ügyei felgyülemlettek, és több eset régóta kivizsgálásra és ítéletre vár. A gyorsabb eljárás érdekében az ügyek osztályozását szorgalmazta. Ezenkívül javasolta, hogy a Charles Scicluna érsek, a szentszék ügyésze vezette vizsgálati és jogászi munkát a helyi egyházmegyék püspökei is segítsék.

Ferenc pápa kijelentette, „ha kiskorúakról van szó, elég egyetlen bizonyított visszaélés a fellebbezés nélküli ítéletre”. Megjegyezte, hogy az elítélt a pápához fordulhat kegyelemért, de ő ezt nem fogja aláírni. „Ezt a hibát nem követem el többé” – mondta a pápa magyarázatként megemlítve, hogy pápasága elején megkegyelmezett egy olasz papnak, aki utána ismét visszaélést követett el.

„Csúnya betegség ez, ki kell irtani” – jelentette ki Ferenc pápa a pedofíliáról.

A kiskorúak védelmében felállított bizottságot Sean Patrick O’Malley bíboros vezeti. A bizottság tagjai között volt két áldozat is, az ír Marie Collins és a brit Peter Saunders, akik gyermekkorukban szenvedtek el erőszakot papoktól. Saunders 2016 februárjában, Collins idén márciusban távozott hatástalannak nevezve a bizottság munkáját.

A Vatikán legutóbbi adatai szerint szexuális visszaélés elkövetése miatt 2004 és 2013 között 900 pap veszítette el egyházi státusát. Ugyanebben az időszakban évente 600 pedofíliafeljelentés érkezett a Vatikánba, többségük évekkel vagy évtizedekkel korábban elkövetett esetekre vonatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.