Ferenc pápa szerint a katolikusok közt is sok az idegengyűlölő

Az európai egyházak részéről „mély zavart” érez a migránsok és menedékkérők tömeges érkezésével szemben.

MN
2017. 09. 22. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmát fejezte ki az Európában tapasztalható intolerancia, diszkrimináció és idegengyűlölet miatt Ferenc pápa pénteken, hangsúlyozva, hogy a migránsokkal és menedékkérőkkel szembeni „mély zavar” a katolikus közösségekben és az európai egyházakban is érezhető – írja az MTI.

Ferenc pápa az európai püspöki konferenciák migrációs felelőseit fogadta a Vatikánban.

Hozzájuk intézett beszédében kijelentette, Európa számos részén az intolerancia, a diszkrimináció és az idegengyűlölet jelei tapasztalhatók, amelyeket „a különböző, az idegen iránti bizalmatlanság és félelem” okoz.

A katolikus egyházfő hozzátette, ennél is jobban aggasztja az a „szomorú megállapítás, hogy Európában katolikus közösségeink sem mentesek ettől a védekező és elutasító reakciótól, amelyet a kulturális és vallási identitás megőrzése erkölcsi kötelességével indokolnak”.

Ferenc pápa megjegyezte, hogy az egyház a misszionáriusok „migrációjának” köszönhetően terjedt el az összes kontinensen, attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy a kereszténység egyetemes üzenete mindenkihez szól, akármilyen kultúrához tartozzon. A pápa „bizalommal” teli nyitást szorgalmazott „a korlátok és a falak” lebontására.

Hangsúlyozta, hogy a ma zajló tömeges és összetett migráció a korábbi migrációs politikák válságához vezetett, és hatástalanná tette a nemzetközi konvenciók biztosította védelmet is. Az egyház azonban hű akar maradni missziójához a legszegényebbek és magukra hagyottak szolgálatával, és közéjük tartoznak a migránsok és a menedékkérők is – mondta Ferenc pápa.

Úgy vélte, a migránsok érkezése az európai egyházak számára lehetőséget kínál, egy új „misszionárius front” megnyitását, hogy a gyakorlatban is tanúsítsák a hitet, a keresztényi szeretetet, a könyörületességet és a többi vallás iránti tiszteletet az ökumenikus párbeszéd jegyében.

Hozzátette: az európai egyházak részéről mégis „mély zavart” érez a migránsok és menedékkérők tömeges érkezésével szemben. Ferenc pápa szerint ezt a magatartást részben a jelenlegi helyzet igazolja: a társadalmakon mély sebeket ejtett a gazdasági válság, a migráció mértéke és etnikai összetettsége is súlyosbítja a helyzetet, csakúgy, mint a befogadásra felkészületlen és gyakran alkalmatlan nemzeti és európai politika.

Ferenc pápa a törvényes és biztonságos migrációs útvonalak bővítését szorgalmazta, az érkezők méltóságteljes elhelyezését, az alapvető szolgáltatásokban való részesítésüket. Ugyanígy kiemelte azt is, hogy a migránsokat és menedékkérőket indulás előtt tájékoztatni kell, hogy tisztában legyenek többek között az alapvető jogaikkal. Tenni kell a helyi lakosság és a migránsok fejlődéséért is, egymás kölcsönös gazdagításával.

Ferenc pápa bejelentette, hogy az átfogó emberi fejlődés szolgálatára felállított vatikáni hivatal 20 akciópontot dolgozott ki, amelyeket a püspöki karok „jó gyakorlatként” használhatnak fel pásztori szolgálatukban, hogy kézzelfogható választ tudjanak adni a migránsok és menedékkérők igényeire.

A püspöki karok migrációs vezetői szombaton felkeresik a jezsuita rend működtette Astalli római menedékkérő központot, ahova Ferenc pápa már többször ellátogatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.