Financial Times: Antiszemitizmust sugall a magyar kormányzati kampány

Mindezek miatt a napilap az Orbán-kormány uniós „megbüntetését” sürgette.

MTI
2017. 09. 25. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Soros György ellen indított magyar kormányzati kampány – beleértve a tervezett nemzeti konzultációt is – több szempontból aggasztó – írta a Financial Times szerkesztőségi cikkében. Egyrészt a feltételezett „Soros-terv” álhír, másrészt a zsidó holokauszttúlélő elleni kampány mögöttes antiszemitizmust sugall – áll a cikkben.

A napilap internetes kiadásában megjelent írás szerint a Soros György és az általa finanszírozott civil szervezetek elleni támadás, valamint az Európai Unióval a migrációs politikája miatti szembenállás a nyitottság, a tolerancia és az emberi jogok tiszteletben tartásának európai értékeit támadják.

Mindezek miatt a napilap az Orbán-kormány uniós „megbüntetését” sürgette. A cikk szerint itt az ideje, hogy az Európai Néppárt kizárja soraiból a Fideszt. A kohéziós alapok kifizetését pedig a jogállamiság biztosításához kellene kötni – tették hozzá, elismerve mindazonáltal, hogy az uniós finanszírozás felfüggesztése igazságtalanul büntetné az átlagos magyarokat.

A Hospodárské Noviny szerint az Orbán Viktor vezette Fidesz azért mutogat ujjal Soros György milliárdosra, hogy az ellenség megnevezésével a saját zászlaja alatt egyesítse a magyarokat a jövő évi választások előtt.

„Az ellenség kialakításával a kormányzó Fidesz egyesíteni akarja sorait a tavaszi parlamenti választások előtt” – írta Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője. Hozzátette: „a Soros-alapítványok azzal védekeznek, hogy a kampány célja elterelni a figyelmet a hazai problémákról”.

A szerző szerint az újabb nemzeti konzultáció célja a választók mozgósítása, illetve az, hogy a kormány hivatkozási alapként olyan tömeges véleményre tegyen szert a lakosságtól, hogy „a milliárdos Soros veszélyt jelent Magyarország számára”. Orbán Viktor és a Fidesz így jártak el tavasszal is, amikor az akkori nemzeti konzultációra hivatkozva utasították el az Európai Unió bírálatait migránsügyben. A tavaszi kampánynak ráadásul „antiszemita” háttere is volt – írta.

A kérdéseket a kormányzat „manipulatív módon” szokta megfogalmazni, és a független szakértők megkérdőjelezik a konzultáció értékét – jegyzi meg az újság.

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök a héten ismét szépen megmutatja, hogyan lehet megszerezni a választók támogatását a külső ellenségre való mutogatással” – szögezi le Martin Ehl.

„Magyarországra a jövő évben parlamenti választások várnak. Az ellenzék gyenge és megosztott, ezért külső ellenség kialakításával szükség van a választók mozgósítására” – olvasható a Hospodárské Noviny című cseh lapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.