Gyenge földrengést észleltek Észak-Koreában

Mesterséges hatás is kiválthatta a földmozgásokat, állítják kínai kutatók.

MN
2017. 09. 23. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengett a föld szombaton Észak-Koreában, a 3,4-es magnitúdójú földmozgásokat Kínában is érzékelték.

A kínai szeizmológiai jelentések alapján mesterséges forrású rengésről lehet szó: epicentruma kevesebb mint egy kilométeres mélységben volt, nem messze a közelmúltban végzett nukleáris kísérlet helyszínétől – vagyis egy katonai bázisról is érkezhetett a lökéshullám, írja a BBC.

A szöuli és amerikai források szerint ugyanakkor akár természetes eredetű földmozgás is történhetett. A mostani rengés mindenesetre jóval kisebb volt, mint amit a phenjani rezsim atomkísérleteinél mérni szoktak: a legutóbbi hidrogénbombateszt után 6,3 magnitúdójú rengések szaladtak végig a tektonikai lemezeken, a földmozgást pedig Magyarországon is mérni lehetett.

Amerikai jelentések szerint ugyanakkor az sem kizárt, hogy egy titkos katonai létesítmény alagútja omlott be, és ez járhatott földmozgásokkal. 

Az ismeretlen eredetű rengést egy nappal azután mérték, hogy Kim Dzsongun tébolyultnak nevezte Donald Trumpot, és a történelem eddigi legkeményebb ellenlépésével fenyegette viszont az őt fenyegető amerikai elnököt.

A phenjani diktátor üzenetéről megkérdezték az ENSZ Közgyűlésének általános vitájára meghívott Ri Jongho észak-koreai külügyminisztert is – ő pedig azt válaszolta, hogy a kemény ellenlépés az eddigi legnagyobb csendes-óceáni hidrogénbomba felrobbantását jelentheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.