Határkerítéssel zárná le a Krímet az orosz titkosszolgálat

Az FSZB így véglegesítené a Krím félsziget elcsatolását. Az ötven kilométeres kerítés alig egymilliárd forintba kerülhet.

MTI
2017. 09. 27. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az idén 49,5 kilométer hosszú, több mint két méter magas kerítést fog építtetni a Krím félsziget és Ukrajna határán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrizeti parancsnoksága.

A szolgálat erről szerdán tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget, a döntést biztonsági megfontolásokkal indokolva. A december 20-ig befejezendő beruházás a becslések szerint több mint 212,88 millió rubelbe (968,6 millió forintba) kerül majd – írja az MTI.

Az összeg meglepően kevésnek tűnik, ha azt nézzük, hogy a magyar kormány 270 milliárd forintot költött a kettős vonalú, 150 kilométeres hosszúságú déli határzár felállítására.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes egyébként szerdán megalapozatlannak minősítette az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának hétfőn közzétett jelentését, amely szerint Oroszország súlyos jogsértéseket követett el a Krímen.

A dokumentum önkényes letartóztatásokkal és fogva tartással, emberek eltüntetésével, kínzással és embertelen bánásmóddal, valamint legalább egy bírósági tárgyalás nélküli kivégzéssel vádolta meg az orosz hatóságokat. Az ENSZ-szervezet azt is kifogásolta, hogy a moszkvai kormány az orosz állampolgárság felvételére kényszeríti a félsziget lakosságát, és több száz foglyot szállíttatott át orosz börtönökbe.

Oroszország 2014 márciusában annektálta az addig Ukrajnához tartozó Krím félszigetet a helyi népszavazás eredményére hivatkozva, amelyet azonban orosz katonai megszállás alatt tartottak meg. Számos nyugati ország válaszul büntetőintézkedésekkel sújtotta Oroszországot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.