Humanitárius válság fenyeget Puerto Ricón a hurrikán után

Trump elnök azt tartotta fontosnak megjegyezni, hogy a sziget dollármilliárdokkal tartozik a bankoknak.

MTI
2017. 09. 26. 4:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Humanitárius válságtól tart és hétfőn este azonnali segítséget kért a washingtoni törvényhozástól az özönvízszerű esőzések és az áradások nyomán keletkezett károk miatt Puerto Rico kormányzója, Ricardo Rossello. A kormányzó hétfőn este Puerto Rico fővárosában, San Juanban tartott sajtóértekezletet, ahol „azonnali intézkedéseket” kért Washingtontól. Donald Trump amerikai elnök közölte: tisztában van a nehézségekkel.

A Maria hurrikán – amely időközben Észak-Karolina partjainál, immár trópusi viharként pusztít – Puerto Ricón az eddigi adatok szerint legalább 13 halálos áldozatot követelt, az erős szél, a heves esők és az áradások csaknem teljesen tönkretették a sziget áramszolgáltatását és a telekommunikációs hálózatát is. A kormányzó attól tart, hogy az emberek tömegesen hagyják majd el a szigetet, s ezért is sürgette az azonnali és hatékony intézkedéseket.

A sajtóértekezleten jelen volt az országos katasztrófaelhárítási hivatal (Fema) vezetője, Brock Long is, aki kifejtette: a szervezetnek rengeteg a munkája, egyelőre az életmentésre összpontosít. „A nap 24 órájában folyamatosan dolgozunk, hogy eltakarítsuk a romokat és legalább az áramszolgáltatás helyreálljon” – mondta Long. A szigeten tartózkodik Tom Bossert, Donald Trump elnök belbiztonsági tanácsadója is. Bossert megbeszélést folytatott a kormányzóval, majd hangsúlyozta: Puerto Rico „mindent megkap, amire szüksége van”.

Donald Trump hétfőn este Twitter-bejegyzésben erősítette meg, hogy Puerto Rico „nagy nehézségekkel” küzd. Az elnök utalt arra, hogy a szigetnek „már eleve nagyon rossz állapotban volt az infrastruktúrája” és Puerto Rico „óriási adóssággal” küszködik, s ezért is néz szembe különösen nagy nehézségekkel. „Az elektromos hálózata régi, nagyon rossz állapotban van és tönkrement. A sziget nagy része megsemmisült, ugyanakkor (Puerto Rico) dollármilliárdokkal tartozik a Wall Streetnek és a bankoknak, és ezt tiszteletben kelt tartani” – fogalmazott a mikroblogban Trump. Hozzátette: jelenleg az élelmezés, a víz biztosítása és a gyógyszerellátás a legfontosabb.

Kuba segítene

Kuba felajánlotta hétfőn, hogy 39 orvost és villanyszerelő-brigádokat küld a hurrikán sújtotta, egyebek közt súlyos áramszünettel küszködő Puerto Rico megsegítésére. Ahhoz, hogy Havanna segítsége célba érjen, Washington jóváhagyása szükséges, mivel Puerto Rico az Egyesült Államok társult tagja, ezért amerikai vízum kell a kubai segítőknek, hogy Puerto Ricó-i területre léphessenek. Trump elnökségével azonban ismét megromlottak a kapcsolatok Washington és Havanna között, ezért nem valószínű, hogy az Egyesült Államok él a kubai segítséggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.