Hurrikánná erősödött a Norma trópusi vihar

Hétfőig elérheti a mexikói Alsó-Kalifornia szövetségi állam déli részén található üdülőhelyeket.

MN
2017. 09. 16. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-európai idő szerint hajnali négykor a Norma Cabo San Lucastól 435 kilométerre délre volt, és észak-északnyugati irányba haladt óránkénti 4 kilométeres sebességgel – tette hozzá a miami székhelyű intézet.

Az ötfokozatú Saffir–Simpson-féle hurrikánskála egyes szintjére besorolt Normát akár óránkénti 121 kilométeres széllökések is kísérhetik. A hurrikán a következő napokban tovább erősödhet az NHC várakozásai szerint.

A központ előrejelzései alapján a Norma hétfőig elérheti az Alsó-Kalifornia állam déli részén található népszerű üdülőhelyeket, majd fokozatosan veszít erejéből – írja az MTI.

Az International Business Times beszámolója szerint a szakértők számítottak arra, hogy a Norma péntekig hurrikánná erősödik. Előrejelzések szerint a vihar az Egyesült Államok délnyugati részén is csapadékot, zivatarokat okozhat.

Újra hurrikánná erősödött a térséget korábban végigpusztító José is az Atlanti-óceánon. Az egyes kategóriába sorolt Josét óránkénti 120 kilométeres széllökések kísérhetik. A hurrikánra az NHC az észak-karolinai Cape Hatterastől 1025 kilométerre dél-délkeletre figyelt fel. A José a nap folyamán tovább erősödhet, de lakott területet nem fenyeget.

Trópusi viharrá szelídült viszont az eddig egyes szintre besorolt Max, amely csütörtökön érte el Mexikó csendes-óceáni partvidékét óránkénti 130 kilométeres széllökésekkel. A Max hurrikánt kísérő időjárási jelenségek nyomán egy ember eltűnt, és mintegy 200 otthonban keletkezett kár a mexikói Guerrero szövetségi államban található San Marcosban.

Az előrejelzések szerint újabb trópusi vihar van alakulóban az Atlanti-óceánon.

Mexikóra több vihar is lecsapott az idei hurrikánszezonban. A múlt héten az egyes fokozatú Katia két halálos áldozatot követelt Veracruz szövetségi államban, szeptember elején pedig a Lidia végzett hét emberrel, amikor végigsöpört Dél-Alsó-Kalifornián.

2013-ban két hurrikán szinte egyszerre csapott le Mexikó csendes-óceáni és karibi partvidékére, akkor százötvenheten vesztették életüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.