Irma „szeme” elérte Floridát

A szárazföldi résztől még messze jár. Feltehetően nyugatabbra halad majd, mint eredetileg várták.

Földi Bence
2017. 09. 10. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett a floridai Keys szigetcsoportra az Irma hurrikán szeme, néhány órával azután, hogy a széle elérte a szigeteket – írja a BBC. A brit közszolgálati média híroldala szerint a Floridától délre fekvő szigetcsoportot 209 km/h-s széllökések érték el.

Innen Florida partvidéke felé húzódik tovább a hurrikán, amely a korábban számítottnál kissé nyugatabbra, Tampa városa felé halad majd. Ugyanakkor a keleti parton fekvő Miami sincs biztonságban. Az utolsó jelentések szerint hatszázezer floridai otthonban ment el az áram.

A Floridában élők közül mintegy 6,3 millió embernek tanácsolták, hogy hagyja el a környéket, a vihar ugyanis életveszélyes lehet. A karibi szigetvilágon végigsöprő Irmának legalább 25 áldozata volt.

A hurrikánt az amerikai országos hurrikánközpont, az NHC magyar idő szerint vasárnap reggel minősítette fel négyes erősségű trópusi ciklonná. Ennek oka, hogy a hurrikán miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, amelynek hőmérséklete meghaladta a 30 Celsius-fokot, és a „kádmeleg” víz tovább táplálta a hurrikán erejét. A hurrikánok kialakulásáról és a mostani sűrű hurrikánszezon okairól egyébként itt írtunk:

Az NHC adatai szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 kilométer. A The Washington Post ezt érdekes térképpel érzékeltette, Európa fölött például így festene Irma (persze itt nem alakulnak ki hurrikánok, mert nincsenek meg az ehhez szükséges feltételek):

A karib-tengeri térségben és Észak-Amerikában tomboló hurrikánok hatalmas kárkifizetést jelenthetnek a biztosító cégeknek – idézte a Lloyd’s of London vezérigazgatóját a The Sunday Times című brit lap. Az MTI szerint Inga Beale szerint a legrosszabb forgatókönyv kezd megvalósulni: a Harvey hurrikán komoly áradásokat okozott, majd megérkezett az Irma legalább 131 milliárd dolláros kárral, és ehhez hozzáadódik a hamarosan lecsapó José hurrikán rombolása.

– A becsült kár így akár 200 milliárd dollár is lehet

– mondta a Lloyd’s vezérigazgatója. A biztosító vezetője ugyanakkor hozzátette: bár gigászi összegeket kell kifizetni a károsultaknak, a biztosítók sem járnak rosszul, hiszen jövőre emelhetik a természeti károkra vonatkozó biztosítási díjakat. A vasárnapi brit lap rámutatott arra, hogy miután az elmúlt években a hurrikánok nem okoztak túlságosan nagy kárt, ezért jelentősen csökkentek a természeti katasztrófákra köthető biztosítási díjak.

Házak tetejét szakította le, épületeket rombolt le, városokat árasztott el Kuba északi partvidékének sok száz kilométerén az Irma hurrikán. A trópusi ciklon régiós tombolásában legkevesebb 25 ember meghalt, de Kubában nem számoltak be halálos áldozatokról. A hatóságok, amelyek igyekeznek helyreállítani az áramellátást és eltakarítani az utakra lerakodott törmeléket, ugyanakkor felszólították a főváros lakosságát, hogy ne hagyja el otthonát, mert az áradás hétfőn folytatódik. Az árvíz még legalább 36 órát tart – közölték.

Kuba keleti és északi részében készült videofelvételeken ledőlt villanyoszlopok, utcatáblák és fák láthatók, a tetőkben is nagy kár keletkezett. A tengerhullámok magassága helyenként elérte a hét métert. Kuba északi-középső részéről, ahol a kormány többtucatnyi üdülőhelyet épített az elmúlt években, ötezer turistát menekítettek ki.

A katasztrófavédelem egy tisztviselője, Gregorio Torres azt mondta, a hatóságok arra törekszenek, hogy felmérjék a károk mértékét a szigetország több száz községének otthont adó keleti részén. A Havannától 320 kilométerre keletre fekvő, part menti Caibarién településen is kidőltek a villanyoszlopok, három lakónegyed víz alatt áll. Sok helyi lakos nem mozdult el otthonából abban bízva, hogy sikerül átvészelni a természeti csapást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.