Kalifornia beperli a Trump-kormányt a mexikói fal miatt

Az állam főügyésze környezetvédelmi okokra és a jogbiztonságra hivatkozva kéri a falépítés megtiltását.

MTI
2017. 09. 21. 4:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalifornia állam főügyésze keresetet nyújtott be szerdán a szövetségi kormány ellen a mexikói határra tervezett határkerítés miatt, újabb akadályt gördítve Donald Trump elnök egyik legfőbb kampányígéretének megvalósítás elé.

A republikánus elnök folyamatosan azt hangoztatja, hogy az Egyesült Államok biztonsága és a kábítószer-csempészet leállítása érdekében szükséges építkezés költségeit Mexikóval fogja megfizettetni. Szakemberek szerint az építkezés akár 22 milliárd dollárba (mintegy 6000 milliárd forint) is kerülhet, és a munkálatok több mint három évig tartanának. Miután Mexikó határozottan elutasítja, hogy ő fizessen a határfal megépítéséért, januári hivatalba lépése óta Trump azt mondja, hogy az építkezés finanszírozását kezdetben amerikai költségvetési forrásokból kell majd megoldani, utóbb azonban meg fogja találni a módját annak, hogy végül Mexikó állja a számlát.

A kongresszus demokrata tagjai azonban határozottan ellenzik a határfal megépítését, miközben legalább néhány demokrata törvényhozónak igennel kellene szavaznia ahhoz, hogy a terv fedezete bekerülhessen a szövetségi büdzsébe. A demokrata vezetésű szövetségi államok több főügyésze, köztük a kaliforniai Xavier Becerra korábban már egy sor kérdésben beperelte a Trump-kormányzatot.

A szerdán San Diego egyik szövetségi bíróságához benyújtott kaliforniai kereset azt állítja, hogy a fal megépítése sérti a szövetségi környezetvédelmi szabályokat, csakúgy mint a hatalmi ágak szétválasztására és a szövetségi államok jogaira vonatkozó alkotmányos előírásokat.

A perindítás alkalmából kiadott nyilatkozatában Becerra azt írta, hogy „a Trump-kormányzat ismét fittyet hány azokra a törvényekre, amelyek nem tetszenek neki”, mert nem segítik elő kampányígéretének megvalósítását.

A washingtoni igazságügyi minisztérium képviselői elzárkóztak az ügy azonnali kommentálásától.

Keresetében Kalifornia állam arra kéri az illetékes bírót, hogy egyrészt tiltsa meg a falépítést a kormánynak, amíg az nem tudja bemutatni, hogy az építkezés összeegyeztethető a környezetvédelmi törvényekkel, másrészt állapítsa meg, hogy a belbiztonsági minisztérium nem függeszthet fel akármilyen szövetségi jogszabályt a projekt megvalósítása érdekében.

A per tárgya közelebbről az a 2005-ben elfogadott törvény, amely széles körű felhatalmazást adott a belbiztonsági miniszternek arra, hogy műszaki határakadályok létesítése érdekében felfüggeszthesse tucatnyi törvény, köztük környezetvédelmi jogszabályok hatályát. A kaliforniai főügyész munkatársainak reménye szerint ha megnyerik a pert, az a 3200 kilométernyi amerikai–mexikói határ teljes egészére vonatkozna.

A Trump-adminisztráció augusztus végén bejelentette, hogy már kiválasztott négy építőipari céget a tervek szerint 9 méter magas és 9 méter széles határfal prototípusainak elkészítésére, ezeket a mexikói határ San Diego melletti szakaszán kell majd felállítaniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.