Kern és Strache csatája várható a második helyért Ausztriában

Sebastian Kurz pártja jelentősen elhúzott.

MTI
2017. 09. 10. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott néppárti előnyt és fej fej melletti szociáldemokrata–szabadságpárti küzdelmet jeleznek előre a vasárnap közölt közvélemény-kutatási eredmények, amelyekből az is kiderül, hogy Christian Kern, a szociáldemokraták elnöke politikusként sokkal népszerűbb, mint pártja és mint szabadságpárti riválisa, Heinz-Christian Strache.

Az OGM közvélemény-kutató intézet által készített és a Kurier című osztrák lap által vasárnap ismertetett felmérés szerint a kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 33 százalékos támogatottsággal bír, míg a nagyobb koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyaránt 25-25 százalékon áll.

A Zöldek, a Neos, valamint a korábbi zöldpárti politikus, Peter Pilz által indított Pilz listája (Liste Pilz) egyaránt öt százalékot szerezne, vagyis a négyszázalékos küszöb átlépésével mindhárom politikai erő bejutna a parlamentbe.

Hasonló eredményt mutatott ki egy másik közvélemény-kutatás is. A Research Affairs nevű intézet felmérése szerint a néppárt 33 százalékon áll, az SPÖ-re és az ÖVP-re egyaránt 24-24 százalék szavazna. A Zöldek hat, míg a Neos és a Pilz listája öt-öt százalékot szerezne, amennyiben most lennének a választások.

Ha a kancellárt közvetlen lehetne választani, az OGM felmérése szerint 33 százalék Kurzra, 30 százalék Kernre és 16 százalék Strachéra szavazna. A Research Affairs intézet eredménye alapján Sebastian Kurzra 33 százalék, Christian Kernre pedig 31 százalék szavazna, Heinz-Christian Strachéra pedig 22 százalék adná le voksát. Mindkét felmérés arról tanúskodik, hogy Kern népszerűbb, mint pártja, Strache támogatottsága viszont nem olyan erős, mint az általa vezetett FPÖ-é.

Az OGM felméréséről az is kiderül, hogy a válaszadók 57 százaléka szerint az ÖVP fogja megnyerni a választást, 13 százalék az SPÖ-t és 10 százalék az FPÖ-t tippeli győztesnek. A második legerősebb politikai erő a válaszadók 31-31 százaléka szerint az SPÖ vagy az FPÖ lesz, vagyis a legtöbben fej fej melletti eredményt jósolnak. Az SPÖ szavazóinak 45 százaléka szerint a néppárt fogja megnyerni a választást, és mindössze 40 százalék látja úgy, hogy a szociáldemokraták lesznek az elsők.

A válaszadók 42 százaléka szerint leginkább az ÖVP elnöke, Sebastian Kurz volt a legmeggyőzőbb a kampány során, míg 28 százalékot az SPÖ vezetője, Christian Kern kancellár, 22 százalékot pedig az FPÖ elnöke, Strache győzte meg leginkább.

A Research Affairs intézet arra is rákérdezett, hogy mely tulajdonságok jellemzik az egyes kancellárjelölteket. Eszerint Sebastian Kurznak vannak a legmeggyőzőbb érvei, ő a legszimpatikusabb és a leghitelesebb is. A válaszadók szerint az FPÖ elnöke jobban érvel, mint az SPÖ vezetője, azonban Kern sokkal szimpatikusabb és megbízhatóbb, mint Strache.

Az előre hozott parlamenti választásokat október 15-én tartják Ausztriában. Megközelítőleg 6,4 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. Ausztriában a 16. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak a második Osztrák Köztársaság 22. parlamenti választásán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.