Lakást kapott a háromnejű muszlim menekült Stockholmban

Félmilliárd forint három lakásért menekülteknek. Kétévente cserélődnek a lakói, de szükséglakásnak így is elég drága.

Kuthi Áron
2017. 09. 20. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégymillió koronáért (453 millió forint) vett három lakást három muszlim családnak Stockholm egyik városrészi önkormányzata. Ebben még semmi rendkívüli nincs, mivel a svéd állam arra kötelezi a helyi önkormányzatokat, hogy biztosítsanak lakóhelyet a bevándorlóknak.

Viszont mint kiderült, a három családnak egy családfője van, vagyis a férj három nejjel és tizenhat gyerekkel bír.

A felháborodás nem csak amiatt nagy, mert az országban tilos a poligámia, hanem mert Stockholm nagyon komoly lakáskrízissel küzd, húsz évet kell várni, hogy valaki hosszú távú lakásbérlethez jusson. Az önkormányzat hangsúlyozta, a családok csak átmenetileg használják a kérdéses ingatlanokat, de mint azt a polgármester kijelentette, a városközponttól délkeletre eső Nacka nevű kerületnek 370 menekültet kell idén elhelyeznie.

A városrész ellenzéki vezetésű, ez a fajta menekültügyi kötelezettség a jobbközép Mérsékelt Párt (Moderaten) által delegált polgármesternek sem tetszik. Mats Gerdau a közösségi oldalán meglehetős nyíltsággal azt írta az ügyről, hogy ő is frusztrált ettől az egésztől, mint bárki más.

Azért csináljuk, mert kell

– írta. A városrész vezetője nem győzi hangsúlyozni, hogy az ilyen lakás semmilyen esetben nem lesz a menekülteké örökre, csak két évre, a menedékkérőknek ennyi idő alatt kell állandó megoldást találniuk a lakhatásukra. Viszont az érvelés nem biztos, hogy megnyugtatja azokat az akár uniós tagországból érkező fiatalokat, akik épp azért jöttek szerencsét próbálni a svéd fővárosba, mert Stockholm élhető, fiatalos, vonzó, ráadásul rengeteg tech-céget találni, viszont az öröklakások ára az egekben jár.

A The Local angol nyelvű, svéd híreket gyűjtő portál eközben azt boncolgatja, hogy a poligámia ugyan törvénybe ütközik, de ha az ilyen házasságok külföldön köttettek, akkor nincs baj velük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.