Lecsapott a Talim tájfun Japán partjaira

Nem kizárt, hogy a szigetország gyakorlatilag egész területén végig fog vonulni.

MN
2017. 09. 17. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint az idei viharszezon tizennyolcadik tájfunja a Kjúsú sziget a Kagosima prefektúrájában ért partot, heves esőzések és óránkénti közel 180 kilométeres széllökések kíséretében. A Talim nevű tájfun keleti-északkeleti irányban halad óránkénti mintegy 30 kilométeres sebességgel. Nem kizárt, hogy végigvonul Japán gyakorlatilag egész területén, és két nap múlva hagyja el a szigetország északi részét, majd folytathatja útját az Oroszországhoz tartozó Szahalin sziget felé – írja az MTI.

Az erős vihar közel kilencméteres hullámokat korbácsolt. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt fennáll az árvizek és földcsuszamlások veszélye.

A repülőtereken eddig több mint hatszáznegyven járatot töröltek, a fennakadások gyakorlatilag minden légitársaságot érintenek. Gondok vannak a vasúti közlekedéssel is, nem jár a Sinkanszen szuperexpressz sem két nagyváros, Kumamoto és Kagosima között, és a kompok sem közlekednek.

A Reuters beszámolója szerint a Mijazaki repülőtéren az elmúlt negyvennyolc órában annyi eső esett, amennyi egész szeptemberre lenne jellemző. Japán négy főbb szigete közül a legkisebben, Sikokun a szobrokat is biztonságba helyezték.

Kagosima prefektúrában mintegy ezernégyszáz, Mijazakiban hatszáz háztartás maradt áram nélkül. E két, illetve a tájfun útjában fekvő további három prefektúra, Óita, Kumamoto és Fukuoka több százezer lakójának azt tanácsolták a hatóságok, hogy hagyják el az otthonukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.