Letarolta Dominikát a Maria hurrikán, 15-en meghaltak

Legalább húszan eltűntek a Kis-Antillákhoz tartozó, 72 ezer lakosú szigeten.

Kovacsik Ágnes
2017. 09. 21. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 15-en meghaltak és húszan eltűntek, miután a Maria hurrikán letarolta a Dominikai Közösséget – jelentette be a BBC beszámolója alapján a karibi sziget miniszterelnöke, Roosevelt Skerrit. Hozzátette: minden segítségre szükségük lesz, mint mondta, a csodával határos, hogy nem követelt több halálos áldozatot a Maria.

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az ötös fokozatra erősödött vihar rendkívül veszélyes hurrikánná fejlődött, óránként 260 kilométeres sebességű széllel és még ennél is erősebb széllökésekkel. A Maria miatt százak váltak hajléktalanná, a sziget repterét bezárták.

A Twitteren közzétett felvételeken látható, mekkora pusztítást végzett a szigeten a Maria.

Helyi idő szerint a vihar kedden éjfélkor gyakorlatilag szinte telibe találta a Kis-Antillákhoz tartozó, 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget, a volt brit gyarmatot, amely 1978-ban nyerte el függetlenségét. A vihar végigsöpört rajta. A pusztítás erejéről sokat elárul, hogy a szél leszakította a miniszterelnök házának tetőszerkezetét is.

Az ötfokú skálán négyes erősségű hurrikánként csapott le Puerto Ricóra a Maria helyi idő szerint szerda reggelre, nyomában pedig az egész szigeten megszűnt az áramszolgáltatás, vagyis három és fél millió ember maradt áram nélkül.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.