Mahmúd Abbász: Független Palesztina nélkül béke sem lesz

Ha nem állítják meg az izraeli telepes megszállást, annak súlyos következményei lesznek – figyelmeztetett a palesztin elnök.

MTI
2017. 09. 20. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha meghiúsul a kétállami megoldás, nincs más választásunk, mint folytatni a küzdelmet, és teljes körű jogokat követelni a történelmi Palesztina valamennyi lakosa számára – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszaka általános vitájában szerdán.

Abbász szerint ha az általa említett, Izrael és egy független palesztin állam egymás mellett létezését előirányzó megoldás veszélybe kerül, a palesztinoknak alternatívát kell keresniük nemzeti létük megőrzéséhez.

A palesztin elnök felszólította az ENSZ-t: tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy meghatározott időn belül véget vessenek a palesztin állam Izrael általi megszállásának.

Abbász reményét fejezte ki, hogy Donald Trump amerikai elnök erőfeszítései újraélesztik a békefolyamatot, de figyelmeztetett, hogy veszélyben van a kétállami megoldás.

„Ha az izraeliek nem akarnak kétállami megoldást, és nem akarnak békét, ők viselik ezért a felelősséget\" – jelentette ki a palesztin elnök.

Abbász utalt a folyamatos izraeli telepbővítésekre és az al-Aksza mecset körüli idei vitákra. Óvta Izraelt, hogy ne játsszon a tűzzel, és ne hozzon egyoldalú döntéseket a jeruzsálemi óvárosban található, muszlimok és zsidók által egyaránt szentként tisztelt helyszínnel kapcsolatban.

Az izraeliek által Templomhegynek nevezett dombon álló al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, ahová Izrael két rendőr lelövése után fémérzékelőket helyezett el, ami miatt jelentős feszültség alakult. A fémérzékelőket végül eltávolították. Az al-Aksza mecset és a Szikladóm muzulmán kezelésben van.

A palesztin elnök hozzátette: Izrael a palesztin területeken, így Kelet-Jeruzsálemben való folyamatos telepbővítéssel is veszélyezteti a kétállami megoldást. Hozzátette: már fizikailag nincs több hely a palesztin állam számára.

Abbász előzőleg Donald Trumppal találkozott: a tárgyalás után a palesztin elnök még derűlátóan beszélt arról, hogy még idén sikerül megkötni a békeszerződést Izraellel, és  hogy az amerikai elnöknek a kérdés iránti elkötelezettsége segít megteremteni az „évszázad megállapodását” a térségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.