Már a csendőrség viszi el a katalán függetlenségi mozgalom vezetőit

A végletekig kiéleződött a helyzet az október 1-re tervezett függetlenségi népszavazás miatt.

MN
2017. 09. 20. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tucatnyi magas rangú katalán tisztségviselőt vett őrizetbe a spanyol csendőrség, a Guardia Civil, amely több minisztériumban is razziázott szerdán Barcelonában, hogy megakadályozza a tartomány függetlenségéről szóló, október 1-re tervezett népszavazást. Az őrizetbe vettek közt van Josep Maria Jové, a tartomány gazdasági és pénzügyi vezetője is.

Az intézkedést az váltotta ki, hogy az alkotmánybírósági döntés ellenére is meg akarják tartani a katalán referendumot, ami a madridi központi kormány szerint illegális. Mariano Rajoy miniszterelnök szerint kényszerhelyzet állt elő és cselekedniük kellett. „Nincs olyan demokratikus állam a világon, amely elfogadná azt, amit ezek az emberek terveznek” – mondta.

Carles Puigdemont, Katalónia elnöke a kabinet rendkívüli ülése után azonban azzal vádolta a központi kormányt, hogy valójában felfüggesztette a tartomány autonómiáját. Erre utal a spanyol pénzügyminiszter, Cristóbal Montoro kijelentése is, amely szerint a központi kormány átveszi a katalán államháztartás nagyobb részét.

A hatósági fellépés a végletekig kiélezi Katalónia és Madrid viszonyát. Egyszer, 2014-ben már megakadályozták a függetlenségi népszavazást, és beláthatatlan következményei lehetnek, ha most ezt erővel teszik. Persze annak is, ha nem akadályozzák meg: a barcelonai vezetés ugyanis azt tervezi, hogy az igenek győzelme esetén 48 órán belül kinyilvánítják a függetlenséget.

A jelenlegi helyzet viszont robbanással fenyeget. Oriol Junqueras katalán alelnök szerint a spanyol rendőrség támadást intézett az állam intézményei ellen, és kijelentette: „Ezt nem fogjuk hagyni!” Jordi Sánchez, a nemzetgyűlés elnöke pedig a Twitteren azt írta: „Eljött az idő a békés ellenállásra! Gyertek, védjük meg az intézményeinket!” A tüntetések már meg is kezdődtek Barcelonában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.