Már csak a londoni metrómerénylet vádlottja van őrizetben

Szabadon engedtek kedden három férfit.

MTI
2017. 09. 26. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Scotland Yard kedd este bejelentette, hogy a szeptember 15-én végrehajtott merénylet óta összesen hét férfit vettek őrizetbe, de közülük a kedden szabadon bocsátottakkal együtt hatot elengedtek, és velük szemben minden hatósági eljárás megszűnt.

Az először őrizetbe vett 18 éves Ahmed Hassan ellen a múlt héten gyilkossági kísérlet és robbanószerrel elkövetett, emberéleteket veszélyeztető visszaélés címén vádat emeltek.

Hassant a merénylet után egy nappal vették őrizetbe a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában. A hatóságok gyanúja szerint ő helyezte el a pokolgépet a londoni District metróvonal egyik szerelvényén. A szerkezet nem robbant fel, csak lángra kapott, de így is 30 utas könnyebben megsérült.

Hassan október 13-án áll bíróság elé. Az ügyet a londoni központi büntetőbíróság – utcája után közkeletűvé vált nevén az Old Bailey – tárgyalja.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka a minap egy rádióinterjúban kijelentette: a pokolgép „nagyon-nagyon veszélyes” volt, és ha felrobban, „sokkal nagyobb baj történhetett volna”.

A londoni rendőrség vezetője elmondta: a házi készítésű szerkezet „tömve volt” repeszdarabokkal és jelentős mennyiségű robbanóanyagot tartalmazott. „Hálát kell adnunk a sorsnak, hogy senki sem halt meg” – tette hozzá.

A merénylet után a legmagasabb, kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorkészültséget, de a riasztási fokozatot két nappal később visszaállították a korábban érvényben volt második legmagasabb szintre.

Ez azt jelenti, hogy az elhárító hatóságok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.

A jelenleg érvényes második legmagasabb riasztási szint is súlyos terrorfenyegetettséget jelent az ötfokozatú brit készültségi rendszer hivatalos meghatározása szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.