Már nem az amerikai focira, hanem Puerto Ricóra figyel Donald Trump

Sokan bírálták az amerikai elnököt amiért nem a hurrikán sújtotta államra koncentrált. Most ellátogat a szigetre.

MTI
2017. 09. 26. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök azt tervezi, hogy hamarosan a hurrikán sújtotta Puerto Ricóra látogat. Az elnök a Fehér Házban újságíróknak jelentette be a tervezett vizitet – írja az MTI.

A beszámoló szerint az elnök dicsérte a szövetségi kormányzat eddigi erőfeszítéseit, és azt mondta: „nagyon, nagyon keményen dolgozunk”. Trump ismét rendkívül nehéznek ítélte a sziget helyzetét, és közölte, hogy élelmiszert, vizet és gyógyszert már szállítottak Puerto Ricóra, amelynek – mint hangsúlyozta – nagyon sok pénzre van szüksége.

Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója hétfőn este San Juanban – Puerto Rico fővárosában – tartott sajtótájékoztatón kért azonnali segítséget a washingtoni törvényhozástól. Mint mondta: attól tart, hogy ha nem születnek azonnali és hatékony intézkedések, akkor humanitárius válsággal kell szembenézni. A Maria hurrikán pusztítása következtében a szigeten csaknem teljesen tönkrement az áram- és a telekommunikációs hálózat, a házak romba dőltek, és megindult az emberek elvándorlása az Egyesült Államok belső vidékei felé.

Donald Trumpot sokan bírálták, mondván, nem a katasztrófára összpontosította a figyelmét, hanem az NFL (amerikaifutball-liga) vitáival foglalkozott a hétvégén, amikor arról küldött Twitter-bejegyzéseket, hogy a himnusz elhangzásakor miért nem állnak vigyázzban a labdarúgók. Hétfőn demokrata párti politikusok is megkérdőjelezték, hogy törődik-e a Puerto Ricón élő mintegy három és fél millió amerikaival. „Ők is amerikaiak” – fogalmazott Nancy Pelosi a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője.

Puerto Rico az Egyesült Államok társult állama, viszonylagos függetlenséggel rendelkezik, de nem választ elnököt, hanem kormányzója van.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders hétfői sajtóértekezletén cáfolta, hogy a kormányzat elhanyagolta volna Puerto Ricót, s leszögezte: „példa nélküli lépéseket tettünk Puerto Rico megsegítésére”. Szavait megerősítette a szigetet Washingtonban képviselő főbiztos. Jennifer Gonzalez az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában leszögezte: „ez az első alkalom, hogy ilyen szoros szövetségi együttműködés van” Washington és San Juan között.

Donald Trump elnök azonban csak öt nappal azután nyilatkozott, hogy a Maria hurrikán végigsöpört a szigeten. Az elnök pedig hétfőn este Twitter-bejegyzésben erősítette meg, hogy tudatában van a sziget nagy nehézségeinek.

Puerto Ricón tartózkodik a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (Fema) vezetője, Brock Long és Trump elnök belbiztonsági tanácsadója, Tom Bossert is. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy a sziget „mindent megkap, amire szüksége van”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.