Nagy-Britanniától kért menedékjogot a volt thaiföldi kormányfő

Jinglak Sinavatrát öt év börtönbüntetésre ítéleték hűtlen kezelés és korrupció miatt hazájában.

MN
2017. 09. 29. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hírtelevízió korábban a Sinavatra vezette Pheu Thai (Thaiföldért) pártból származó forrásokból értesült erről – írja az MTI.

Csütörtökön Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök azt mondta, hogy Sinavatra Dubajban bujkál, és a rendőrség a külügyminisztériummal és az Interpollal együttműködve megpróbál a nyomára bukkanni, és kieszközölni, hogy kiadják Thaiföldnek.

Jinglak Sinavatra 2011-től 2014-ig volt Thaiföld első női miniszterelnöke. Súlyos politikai válság és tiltakozások után a legfelső bíróság váltotta le hivatalából, majd a hatalmat a hadsereg vette át az országban.

Sinavatrát szerdán ítélték el hazájában öt év börtönbüntetésre hűtlen kezelés és korrupció miatt. Terhére rótták, hogy átszámolva mintegy 6,8 milliárd eurós (több mint 2100 milliárd forintos) kárt okozott az államnak rizstermesztőket támogató programjával. Sinavatra a végsőkig vitatta ezt, és nem jelent meg a szerdai ítélethirdetésen. Az ötvenéves asszony a börtöntől tartva már egy hónappal korábban külföldre menekült. Hollétéről eddig nem lehetett tudni semmit. Mint most kiderült, gépkocsival Kambodzsába utazott, majd onnan Dubajba repült. Ott él a száműzetésbe vonult bátyja, Thakszin Sinavatra, aki ugyancsak kormányfő volt, de katonai puccsal 2006-ban megbuktatták, majd távollétében két év börtönre ítélték korrupció miatt.

A rizstermesztők támogatása – amelyben a piacinál magasabb áron vásárolta fel a terményt az állam – egyebek mellett azért kavart súlyos belpolitikai hullámokat Thaiföldön, mert az ország mezőgazdasági területei számítanak Jinglak Sinavatra és pártja politikai hátországának, így a vele szemben álló városi közép- és elitrétegek képviselői szavazatvásárlásnak tartották a programot. Jinglak Sinavatrát 2014 májusában az alkotmánybíróság kényszerítette lemondásra, mert szintén a rizstermesztőknek adott támogatások miatt bűnösnek találta hatalommal való visszaélésben. Két héttel lemondatása után, 2014. május 22-én a thaiföldi hadsereg vértelen államcsínyt hajtott végre, amely után őrizetbe vették a miniszterelnököt, kormányának tagjait, de a kormányellenes tüntetők vezetőit is.

A Sinavatra testvérek továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek hazájukban, főként a szegényebb rétegek körében. Thakszin Sinavatrát ma is az ország egyik legbefolyásosabb politikusának tartják, jóllehet évek óta Dubajban él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.