Nem engedték be Ukrajnába Szaakasvilit

Miheil Szaakasvili jelenleg hontalan, Julija Timosenkóval próbált visszatérni Ukrajnába.

Földi Bence
2017. 09. 10. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban, Przemysl városában feltartóztatták azt a Lviv felé tartó vonatot, amelyen Miheil Szaakasvili grúz exállamfő és Julija Timosenko ukrán exminiszterelnök próbált bejutni Ukrajnába – írja a Reuters hírügynökség.

Szaakasvili azt követően próbált visszatérni Ukrajnába, hogy néhány hete az ukrán hatóságok megfosztották állampolgárságától. Amikor ukrán útlevele lett, le kellett mondania grúz állampolgárságáról, így az egykori grúz elnök jelenleg hontalan.

Az expolitikust egyébként Petro Porosenko ukrán elnök hívta az országba még 2014-ben, hogy legyen Odessza kormányzója. A posztot el is vállalta Szaakasvili, de tavaly novemberben távozott, megvádolva Porosenkót azzal, hogy korrupcióra bujtotta fel. Porosenko végül aláírta azt a papírt, amelynek értelmében Szaakasvili elveszítette állampolgárságát, az indoklás szerint megvezette a hatóságokat.

Szaakasvili annak ellenére próbált Ukrajnába beutazni, hogy a hatóságok korábban közölték, ha ukrán földre teszi a lábát, letartóztatják. A vonatot vezető ukrán Inna Szmirnova közölte, azért nem mentek tovább Przemyslből, mert erre utasították a hatóságok, azt azonban nem részletezte, hogy Lengyelországról vagy Ukrajnáról beszélt. Utóbbi rendőrsége közölte, nincs közük az eseményekhez.

A grúz exelnök a helyszínen tartózkodó támogatóinak és újságíróknak elmondta, szerinte Porosenko túszul ejtette a vonat utasait. A grúz politikus egyébként 2003-ban került hatalomra Grúziában, ahol ma már több eljárás is folyik ellene – szerinte a vádemelések politikai okból történtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.