Nem tudni, milyen sors vár az Iszlám Állam fegyvereseinek családtagjaira

Ezernégyszáz külföldi nőt és gyereket tartanak fogva az iraki hatóságok egy Moszultól délre fekvő táborban.

MTI
2017. 09. 11. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb külföldi nő és gyerek török, de sokan a volt Szovjetunió egyes köztársaságaiból érkeztek: Tádzsikisztánból, Azerbajdzsánból, Oroszországból. Vannak közöttük más ázsiai országból származók is, illetve nagyon kevés francia és német állampolgár – mondták katonai és hírszerző tisztségviselők.

Egy Moszultól délre lévő táborban őrzik őket, legtöbbjük augusztus 30-a óta került a táborba, amikor az iraki erők teljesen kiűzték az Iszlám Államot Moszulból. A táborban lévők a legnagyobb olyan külföldi csoport, amelynek köze van a dzsihadistákhoz.

Egy Ninive tartományi katonai parancsnok azt mondta: egyelőre nem tudják, hogy mi lesz a sorsuk, erről a kormány dönt. Amikor a foglyokat kihallgatták, kiderült, hogy szinte mindegyiküket megtévesztette az IÁ „ördögi” propagandája.

A legtöbben közülük a hadsereggel szövetséges kurd erőknek adták meg magukat, Tel Áfár város mellett. A kurdok a nőket és a gyerekeket átadták a hatóságoknak, de a velük együtt elfogott a férfiakat nem. Őket a kurdok tartják fogságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.