Népirtás Mianmarban: tagad a Nobel-békedíjas miniszterelnök

Bangladesbe menekülő rohingyák számoltak be a mianmari hadsereg által elkövetett bűnökről.

Pintér Bence
2017. 09. 07. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tinédzsereket és a felnőtteket lelőtték, a kisgyerekeket egyszerűen a folyóba dobták – így emlékezett vissza a mészárlásra Zahir Ahmed, aki csak a szerencsének köszönheti, hogy megmenekült. Családja nem volt ilyen szerencsés: minden rokonát lemészárolták a katonák. Hónapok óta támadja a mianmari hadsereg a délkelet-ázsiai ország Rakhine nevű államában élő muszlim rohingya kisebbség falvait, de augusztus 25-én pár rohingya milíciákhoz köthető támadás után erősödött fel a hadsereg tevékenysége. A Guardian által most közölt riportban az egy héttel ezelőtti, Tula Toli falu elleni támadás Bangladesbe menekülő túlélői számoltak be az eseményekről.

A falut három oldalról sebes folyású folyó veszi körbe, így a katonáknak nem volt nehéz dolguk, mikor augusztus 30-án kilencvenen körbezárták a falut. A lakosságot először egy homokos szakaszra vezényelték, ahol az egyik tiszt arról beszélt: nem igaz, hogy embereket ölnek – majd rögtön figyelmeztette az állampolgári jogokkal egyébként nem rendelkező rohingya lakosokat, hogy ne álljanak ellen, mert akkor viszont lőni fognak. Ezután elkezdték módszeresen kifosztani a falut a katonákhoz csatlakozó radikális buddhista szerzetesekkel. Ezek után felgyújtották a házakat, és elkezdték leölni a falu lakóit.

A harmincéves Petam Ali beszámolója szerint a falut ért támadás előtt egy nappal a szomszéd faluból menekültek úsztak át a folyón, tízen meghaltak közben. A katonák másnap éjjel érkeztek meg Tula Toliba. Az ő háza volt az első, amit felgyújtottak. A hatvanöt éves Kabir Ahmed két fiával a folyóba ugrott az érkező katonák elől. Nyolc családtagja halt meg a faluban. Minden túlélő beszámolt arról, hogy a katonák szisztematikusan végezték ki a felnőtteket, az egészen kis gyerekeket pedig a folyóba hajították.

A kormány mindent megtesz, hogy mindenkit megvédjen Rakhine államban – nyilatkozta az országot tulajdonképpeni miniszterelnökként vezető államtanácsos, a korábban Nobel-békedíjat elnyerő és nyugaton nagyra tartott demokráciapárti aktivista, Ang Szán Szu Csí a Reuters szerint. Szu Csí nem említette konkrétan a rohingyákat, de riporteri kérdésre válaszolva elmondta, hogy nemcsak a mianmari állampolgárokat, hanem mindenkit kötelesek megvédeni, akik az országban tartózkodnak.

A Szu Csí vezette mianmari kormány mindeközben a sajtó elől teljesen lezárta Rakhine államot, pár nappal ezelőtt pedig az ENSZ különböző segélyszervezeteit is kitiltotta a környékről, azzal vádolva a civileket, hogy terroristákat támogatnak. 

Szu Csí még kedden a népirtásról szóló beszámolókat a terroristák félrevezető propagandájaként állította be, miközben már a műholdképeken is látszanak a hadsereg által felégetett falvak. A hivatalos álláspont szerint terroristák ellen lép fel a hadsereg a régióban, és a falvakat is éppenséggel ezek a terroristák gyújtják fel.

 

Mianmarban az 1982-es állampolgársági törvény nyomán nem számítanak állampolgárnak a muszlim vallású rohingyák. Az idei évben eddig 164 ezer rohingya menekült a szomszédos Bangladesbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.