Orosz hekkerektől féltik a német választást

Speciális tűzfallal védik a két hét múlva esedékes szövetségi voksolást. Valóban mindenre felkészültek?

Garamvölgyi Flóra
2017. 09. 08. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel ezelőtt a hekkerek már megtámadták a Bundestag számítógépeit. Vajon most, a választást megelőző napokban újabb hamis információk elhelyezését tervezik? Erre egyértelmű válasz egyelőre nem adható, mindenesetre a német hatóságok úgy vélik, hogy a hekkerek esélye a sikerre egyre kevesebb, és az eddigi incidensekből tanulva minden tekintetben felkészültek a kibertámadásokra.

A témára az amerikai Foreign Policy augusztusi, Az orosz hekkerek nem tudják legyőzni a német demokráciát című cikke irányította a figyelmet, amelyet a Der Spiegel hetilap szerint a német titkosszolgálatok tisztségviselői megszállottan köröztettek az elmúlt hetekben. A tengerentúli írás azon spekulált, hogy „Oroszország bizonyosan igyekszik majd megzavarni” a szeptemberi parlamenti választást, de Németország már elég jól felkészült az ilyen jellegű virtuális támadásokra – nem csupán a politika és a választópolgárok érzékenyek a félrevezető kampányokra, technikailag is kiválóan felvértezték magukat szinte az összes eshetőségre.

A tapasztalatgyűjtésre kiváló alkalom adódott az idén tavasszal is, amikor egy mindmáig megmagyarázatlan kibertámadás történt: megpróbáltak beszivárogni a két legfontosabb német politikai párt számítógépeibe; egy évvel korábban pedig egy hamis szervert állítottak fel Lettországban, hogy elárasszák a német törvényhozókat különféle adathalász e-mailekkel. Az utóbbi esetnél a támadás alatt 16 gigabájtnyi adat áramlott át a rendszeren, és legalább tizenhat képviselő és magas rangú politikus volt érintett az ügyben, köztük Angela Merkel kancellár is. Bizonyíték azonban arra vonatkozólag, hogy az oroszok keze lenne a dologban, nincs, de a legtöbben a Pawn Storm csoportot gyanítják mindkét eset mögött – ezt a szervezetet pedig leggyakrabban az orosz hírszerzéssel hozták kapcsolatba.

Hans-Georg Maassen, a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője úgy gondolja, már az is elég bizonyíték, hogy az oroszok készülnek valamire a választással kapcsolatban, hogy „Merkel Vlagyimir Putyin orosz elnök legerősebb kritikusa Európában”, és a negyedik ciklusra is nagy eséllyel pályázik. Maassen arra számít, hogy a szavazatok leadása előtt közvetlenül megnövekszik majd a támadási kísérletek száma, de úgy érzi, hogy most már mindent megtettek azért, hogy szinte nullára csökkentsék ezeknek a sikerességét.

Mivel az eddigi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Merkel legyőzi majd Martin Schulzot, és vele együtt a Szociáldemokrata Pártot, a német hatóságok az elmúlt hetekben azt tartották az elsődleges feladatuknak, hogy megerősítsék a tűzfalakat, és a kiberbiztonságra fókuszáljanak. Ezt az ügyet Maassen szerint Merkel is különösen fontosnak tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.