Orosz külügyminiszter: Észak-Koreával kapcsolatban hangulatkeltés zajlik

Lavrov elítéli Phenjan rakétakísérleteit, de a kérdésben nem tudott egy platformra kerülni Amerikával.

MTI
2017. 09. 21. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsákutcába és pusztuláshoz vezető út a háborús hangulatkeltés Észak-Korea körül – hangsúlyozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés általános vitájában csütörtökön.

„Határozottan elítéljük Phenjan ballisztikusrakéta- és nukleáris kalandorságát, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által hozott határozatok megsértését. Ugyanakkor a háborús hisztériakeltés nem egyszerűen zsákutcába, hanem a pusztuláshoz vezető út” – mondta Lavrov.

A hat nagyhatalom által 2015-ben Iránnal megkötött atomalku kapcsán kijelentette: veszélybe sodorják a megállapodás végrehajtását az Egyesült Államok Teheránnal szemben elrendelt, egyoldalú szankciói.

„Sajnos egy sor nyugati ország eszköztárában egyre gyakrabban nem a diplomácia, hanem a nyers nyomásgyakorlás érvényesül. Az egyoldalúan hozott szankciók, amelyeket az ENSZ BT-n kívül fogadnak el, illegálisak, és aláássák a nemzetközi erőfeszítések kollektív jellegét” – tette hozzá az orosz külügyminiszter.

A szíriai helyzetről szólva óvatos derűlátását fejezte ki az orosz külügyi tárca vezetője, s emlékeztetett a szeptember 14-én és 15-én tartott asztanai tárgyalásokra, amelyeken megállapodtak a polgárháborús ország területén kialakítandó négy feszültségmentesítési övezetről.

Vang Ji kínai külügyminiszter New York-i felszólalásában óva intette Észak-Koreát, hogy nukleáris programjával „veszélyes irányban folytassa útját”. Hangsúlyozta: a tárgyalások jelentik az egyetlen kivezető utat a válságból. Ji szerint nem szabad megengedni, hogy újabb atomfegyverek legyenek a Koreai-félszigeten, sem délre, sem északra a két Korea határától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.