Ötvenkét bevándorló életét mentette meg egy román őrhajó

A román parti őrség az év eleje óta ezernél is több embert mentett ki az Égei-tengeren.

MTI
2017. 09. 29. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 50 ázsiai bevándorlót mentett meg az Égei-tengeren a román parti őrség őrhajója, amely az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) megbízásából teljesít szolgálatot – jelentett be pénteken a román határrendészet.

A legutóbbi mentőakcióra szerdán volt szükség, amikor a MAI 1104-es jelzésű román őrhajót egy kisméretű motoros gumicsónakhoz riasztották a görög felségvizeken. A csónakban 52 ember – 23 férfi, 10 nő és 19 gyerek – zsúfolódott össze, akik állításuk szerint Szíriából, Iránból és Afganisztánból indultak útnak, hogy eljussanak az Európai Unióba.

Mivel a bevándorlók közvetlen életveszélyben voltak, és csónakjuk bármikor elsüllyedhetett volna, a román hajó felvette őket fedélzetére, majd néhány óra múlva biztonságban partra tette őket Híosz szigetén, hogy a görög hatóságok a bevándorlókkal kapcsolatos eljárásokat (egészségügyi ellátás, azonosítás, nyilvántartásba vétel, ujjlenyomatvétel) – elvégezhessék.

Év eleje óta a román parti őrség egymást váltó őrhajói eddig több mint 1100 életveszélyben lévő bevándorlót mentettek meg az Égei-tengeren a Frontex Poseidon-2017 nevű nemzetközi missziója keretében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.