Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Revizionizmust sejt Basescu

Botrányt kavart az ismeretterjesztő kiadvány Romániában, persze megint a magyarok a hunyók. Hirtelen megromlott a kétoldalú viszony.

2017. 09. 10. 20:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyromán egyesülés jövő évi centenáriumának közeledtével versenyfutásba fogtak magyarellenességben a bukaresti politikusok, akik a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyét is felhasználják a nacionalista hangulatkeltésre, de még az álhírektől sem riadnak vissza. Utóbbira Traian Basescu volt román államfő szolgáltatott példát, amikor azzal vádolta meg a Mol Romániát, hogy „az autonóm Székelyföld” térképének forgalmazásával a tömbmagyar régió elszakadását célzó törekvéseket támogatja. A szenátorként tevékenykedő jobbközép politikus az általa alapított és irányított Népi Mozgalom Pártja (PMP) szombati rendezvényén arra szólította híveit, ne tankoljanak a magyar kőolajipari társaság romániai töltőállomásainál. Szerinte a társaság „annak az országnak az alkotmánya ellen kampányol, amelynek a területére beengedték”.

Kiderült, Basescuék a Székelyföldi Legendárium csapata által a régió idegenforgalmi nevezetességeinek megismertetése és népszerűsítése érdekében összeállított kulturális és értéktérképet állítják be autonomista propagandának. Fazakas Szabolcs, a projekt vezetője közölte: a 2011-ben készített, román-magyar-német-angol nyelvű térképen Székelyföldnek és környékének turisztikai látványosságait tüntették fel úgy, hogy az illető nevezetesség egy-egy kis ikonját is lerajzolták. Hozzátette: nemcsak Székelyföldi látnivalók szerepelnek a térképen, hanem például a Bucsecs-hegység legmagasabb csúcsa, az Omul, és a Buzau megyei iszapvulkánok is. A forgatókönyvíróként és producerként is tevékenykedő Fazakas – akinek nevéhez többek közt székelyföldi legendagyűjtemény, hangoskönyv és rajzfilm is fűződik – közösségi oldalán szembesítette a valósággal a botrányt kirobbantó Eugen Tomacot, a PMP ügyvezető elnökét, akinek ennek ellenére meggyőződése, hogy a magyar tőkéjű társaság Románia feldarabolását célzó akciót népszerűsít. Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője pedig „tipikus fake news”-nak nevezte az állítást.

Fazakastól megtudtuk, az ügy pikantériája, hogy a Szászföldet, Barcaságot és Moldvát is ábrázoló térkép 2011-ben kifejezetten tetszett Elena Udrea akkori román idegenforgalmi és régiófejlesztési miniszternek – Basescu elnök tanácsadójának –, és bár támogatásáról biztosította, a tárca végül forráshiány miatt nem finanszírozta anyagilag a projektet. Basescu megnyilvánulása azért is ellentmondásos, mivel mindkét választási győzelmét az erdélyi magyaroknak köszönhette, és előszeretettel látogatott Székelyföldre.

Ezzel egy időben ellenzéki román politikusok azzal vádolják a balliberális kormányt, hogy engedett Budapest „zsarolásának” a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében. Mint ismert, a magyar kormány a napokban bejelentette, hogy a tanintézet – amelynek alapítását a korrupcióellenes ügyészség illegálisnak tartja – jogi státusának megszűnése miatt nem támogatja Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozását. A román oktatási miniszter rendelete alapján az egyházi iskola diákjai a színmagyar Bolyai Farkas Gimnáziumba sorolva kezdik ma a tanévet, az egyház és a szülői közösség azonban csak ideiglenes megoldásnak tartja a katolikus gimnázium megszűnését. A Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció elnevezésű szervezet szerint Bukarest OECD-tagságának megtorpedózásával Magyarország gazdasági háborút hirdetett keleti szomszédja ellen. Közben az ellenzéki jobbközép liberálisok (PNL) hazaárulással vádolják a kormányzó szociáldemokratákat amiatt, hogy hajlandók eleget tenni az RMDSZ kérésének, és a jelenlegi húszról tízre szállítanák le a nemzeti kisebbségekre vonatkozó anyanyelv-használati küszöböt. Az egyébként félig magyar származású Ludovic Orban vezette alakulat utcai tüntetésekkel kívánja megakadályozni a szerinte Románia föderalizációjára tett kísérletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.