Több mint ezer menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből

Az útra kelők nagy része a szubszaharai Afrika országaiból származik.

MTI
2017. 09. 17. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A líbiai parti őrség szóvivője a hírügynökségeknek elmondta: a tengeren útra kelők nagy része a szubszaharai Afrika országaiból származik. A rendkívül silány vízi alkalmatosságokon tengerre szálló több mint ezer embert a líbiai hatóságok visszavitték a szárazföldre, ahol internáló központokban helyezték el őket.

A líbiai főváros és a tunéziai határ közötti partszakasz az utóbbi két esztendőben az embercsempész bűnszövetkezetek legfőbb terepévé vált. Tevékenységüket annak ellenére folytatják, hogy a líbiai parti őrséget európai hajók is segítik. A szóvivő szerint 2014 óta mintegy hatszázezer migráns kelt át a Földközi-tengeren Líbiából európai – főleg olasz – partok felé. Igaz, az utóbbi időben csökkent a Líbiából útnak indulók száma az erőteljesebb hatósági fellépés következtében, az embercsempészek ugyanakkor részben áthelyezték tevékenységüket a tunéziai és algériai partokra.

Az afrikai kontinens belsejéből dél felől főleg Csádból, Nigerből és Maliból, a keleti útvonalakon inkább Szudánból, nyugatról pedig egyebek között Egyiptomból kelnek útra.

Moammer Kadhafi rendszerének megdöntése után nagy bizonytalanság és hatalmi űr keletkezett Líbiában, a csempészhálózatok a zavaros helyzetben virágzó üzletet működtethetnek a migráció területén. Líbia 1770 kilométeres partvonala nyitott átkelőhellyé vált. A csempészek élnek a körülmények nyújtotta lehetőségekkel, és képesek egyszerre száz embert is bepréselni egy törékeny kis hajóba, hogy útnak indítsák őket Olaszországba.

Pénteken a Líbia déli határán át érkező migráció feltartóztatása, valamint az ott tervezett határzár megépítése is témája volt az olasz és líbiai kormány közötti egyeztetésnek Rómában. A líbiai fél hangsúlyozta, hogy az EU és Olaszország eddigi intézkedései az utóbbi hónapokban 35 százalékkal csökkentették a szomszédos Nigerből érkezők számát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.