Törökország felfüggeszti légi forgalmát Észak-Irakkal

Az intézkedés helyi idő szerint péntek 18 órától érinti a járatokat.

MTI
2017. 09. 27. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lépés egyike azoknak a gazdasági és diplomáciai szankcióknak, amelyekkel Ankara és a bagdadi központi kormány a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazás után az észak-iraki régiót sújtja.

Az intézkedés helyi idő szerint péntek 18 órától érinti a török állami légitársaság, a Turkish Airlines, továbbá az AtlasGlobal és a Pegasus Airlines társaságok Erbílbe, valamint Szulejmáníjjába közlekedő repülőgépeit. A megadott időpontig a hatóságok igyekeznek növelni a járatok számát – tette hozzá a közlemény.

Bagdad a múlt héten arra kérte a térség országait, hogy állítsák le a kurdisztáni nemzetközi repülőterekre irányuló járataikat. Kérésének Törökország előtt eleget tett már Irán, Egyiptom és Libanon is.

Ankara a katonai beavatkozás lehetőségét is kilátásba helyezte abban az esetben, ha Bagdad Irak területi épségének megvédéséhez erre kérné a török haderőt, vagy bántódás érné a kurd területen élő türkmén kisebbség tagjait.

A török nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja elnöke, Devlet Bahceli szerdai írásos nyilatkozatában leszögezte: legalább 5000 nacionalista kész önkéntesen harcolni a türkménekért Kirkukban és más városokban. A kőolajban gazdag Kirkuk közigazgatásilag a bagdadi központi vezetéshez tartozik, de a gyakorlatban 2014 óta a kurd pesmerga harcosok ellenőrzése alatt áll. Mint fogalmazott: „A türkmének nem gazdátlanok, nincsenek egyedül, és soha nem lesznek kitéve fájdalmas népirtásnak vagy hontalanságnak.”

Az Ankara és Erbíl közötti kereskedelmet korlátozó egyik török szankcióval a délkelet-törökországi Hábúr határátkelőnél hétfő óta fokozottan ellenőrzik az Észak-Irakból érkezőket.

A török vámügyi miniszter, Bülent Tüfenkci szerdán az A Haber török kormányközeli hírtelevíziónak azt mondta: Hábúr jelenleg nyitva áll, de ez nem jelenti azt, hogy így is marad. Rámutatott: a kamionok száma csökkent, azonban az Ankara és Bagdad közötti kereskedelemre ez nincs hatással, mivel az folyhat Iránon keresztül, de akár tengeri és légi úton is. Tüfenkci egyúttal jelezte: a török kormány a következő két-három hónapban a hábúri mellett más, alternatív határátkelők kiépítését tervezi. A tárcavezető az egyik lehetséges helyszínként a Hábúrtól 10 kilométerre nyugatra fekvő Ovaköy települést említette.

A szeptember 25-i kurd referendum, amelyet maga Irak, illetve Törökország mellett a többi szomszédos ország sem kíván tudomásul venni, szakértők szerint aligha vezethet az észak-iraki autonóm térség függetlenségének hivatalos kikiáltásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.