Tovább fojtogatná Észak-Koreát Donald Trump

Újabb szankciókat vezet be az Egyesült Államok és az Európai Unió.

Fokasz Oresztész
2017. 09. 21. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélesíti az Egyesült Államok az Észak-Koreával üzletelő személyek és intézmények ellen bevezetett szankciókkal sújtottak körét – közölte Donald Trump amerikai elnök csütörtökön. Ezzel a lépéssel szűkítenék a kommunista diktatúra rendelkezésére álló forrásokat, illetve a remények szerint derékba törnék nukleáris és rakétaprogramját.

– Észak-Korea atomfegyverei halálos fenyegetést jelentenek a világ békéjére és biztonságára, és elfogadhatatlan, hogy egyesek pénzügyileg támogatják ezt a bűnöző haramiaállamot – fogalmazott Donald Trump. – Az új rendeletünk olyan pénzcsapokat zár el, amelyek segítségével Észak-Korea az emberiség által ismert leghalálosabb fegyvereket fejlesztette – tette hozzá a CNBC beszámolója szerint.

Kim Dzsongun remeteállama több alkalommal is tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat az elmúlt hetekben, illetve felrobbantott valamit, ami egyelőre hidrogénbombának tűnik. Erre kedden az amerikai elnök totális megsemmisítéssel fenyegette meg Észak-Koreát.

Az MTI diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Európai Unió szigorítani fogja azokat a szankciókat, amelyeket észak-koreai magánszemélyek és vállalatok ellen rendelt el, válaszul a Phenjan által végrehajtott sorozatos kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre.

A tagállamok uniós nagyköveteinek csütörtöki tanácskozását követően a lap szerint megegyezés született a gazdasági korlátozások szigorításáról, amelyek így kiegészítik az ENSZ büntetőintézkedéseit. A döntés nyomán meg fogják tiltani a beruházásokat Észak-Koreában, és az oda irányuló kőolajexportot, valamint nyolc újabb természetes személyt vesznek fel az EU szankciós listájára, és a korlátozások így már 104 magánszemélyt és 59 céget fognak érinteni. Emellett az Európában dolgozó észak-koreai vendégmunkások által hazautalható összeget is jelentősen korlátoznák, és bővítenék a kiviteli korlátozás alá eső luxuscikkek körét.

Az előzetes megállapodást várhatóan október 16-án fogják hivatalosan is elfogadni az uniós külügyminiszterek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.