Trump kirúgott bizalmasa épp forradalmat szervez a Republikánus Pártban

Bár Steve Bannon azt állítja, nem támadja az elnököt, az általa is támogatott jelölt mellett szólalt fel.

Kovács Áron
2017. 09. 26. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steve Bannon, az úgynevezett alt-right központi figurája, a Breitbart News hírportál vezetője alig több mint egy hónapja még a washingtoni Fehér Házban ült mint Donald Trump elnök stratégiai főtanácsadója. Az elnök azonban menesztette, és hétfőn már – a Politico tudósítása szerint – egy alabamai pajtában szónokolt egy előválasztási gyűlésen –közvetlenül Nigel Farage egykori UKIP-elnök után –, és épp Trump jelöltje ellen tüzelte a hallgatóságot, nyíltan támogatva a riválist.

A déli államban azért kell időközi választást, illetve előtte előválasztást tartani, mert Jeff Sessions igazságügyi miniszteri kinevezése miatt tavaly megüresedett az egyik szenátusi szék. A posztot ideiglenesen – a kormányzó döntése alapján – a Donald Trump által is nyíltan támogatott Luther Strange korábbi állami főügyész tölti be. Decemberben viszont időközi választást kell tartani, és most kedden dől el, ki lesz a republikánus jelölt. Az első forduló augusztus 16-án volt, és Trump embere – az elnök nyílt támogatása ellenére – alulmaradt az evangéliumi keresztények körében népszerű Roy Moore-ral, az állam legfelső bíróságának tagjával szemben.

A Fox News közvetítésének hála megnézheti az egész kampányeseményt:

Mivel Moore kényelmesen vezet a felmérésekben, az előválasztási harc eldurvult, és Strange támogatói személyeskedő, negatív kampányba kezdtek. Ezek ellen kelt ki éles hangon hétfőn Bannon, aki szerint a republikánus elit – mindenekelőtt Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője – úgy tekint az alabamai szavazókra, mint „egy rakás baromra”. De az igazság pillanata már közel van – mondta Bannon –, az előválasztás pedig lehetőség az egyszerű embereknek, hogy megmutassák, mit is gondolnak a korrupt és inkompetens politikusokról.

Bannon nem támadta az elnököt, annak ellenére, hogy ő rúgta ki a Fehér Házból. Arról beszélt, hogy Moore lehetne az, aki a legtöbbet tehetne Trump programjának támogatásáért. „Nem azért jöttünk, hogy szembeszálljunk Donald Trumppal, hanem azért, hogy dicsérjük és és tiszteljük őt” – mondta Bannon. Érvelése szerint Moore győzelmével megnyílnának a zsilipek, és országszerte esélyük lenne a regnáló republikánus tisztviselők kihívóinak az előválasztásokon. A hallgatóság soraiban ott volt Chris McDaniel, a republikánusok jobbszárnya, a Tea Party ismert alakja, aki várhatóan kihívja Mississippi államban a hivatalban lévő szenátort, Roger Wickert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.