Trump már döntött az iráni atomszerződésről, de nem árulja el, hogyan

Az amerikai ENSZ-nagykövet annyit mondott: az elnök nem boldog a szerződéstől, ami feloldja a szankciókat.

MTI
2017. 09. 20. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Döntöttem” – felelte az elnök, amikor újságírók arról kérdezték, megváltoztatta-e az álláspontját, miután – legutóbb kedden, az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában – bírálta az iráni atomprogram békés célokra való korlátozása fejében a Teherán elleni szankciók fokozatos visszavonását előirányzó megállapodást.

Trump az ENSZ-közgyűlés alkalmából New Yorkba látogató Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tartott találkozóján jelentette be az iráni atomszerződésre vonatkozó döntésének megszületését. Az elnök azt közölte, hogy a részleteket később hozza nyilvánosságra.

Trump kijelentésére reagálva egy nevének elhallgatását kérő magas rangú iráni vezető azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Irán minden eshetőségre felkészült, ha az Egyesült Államok kivonul a szerződésből, és szükség esetén azonnal újrakezdeti a korábban korlátozott nukleáris tevékenységeit.

Amerikai vezetők vegyesen fogadták az Irán és a hat nagyhatalom – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – között létrejött szerződést. Trump kedden „szégyenletesnek” nevezte a megállapodást.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerdán Trump elégedetlenségével magyarázta az elnök beszédét, de hangsúlyozta, hogy nincs döntés a szerződés felmondásáról. „Nincs világos jelen annak, hogy ki kívánna lépni. Ami van, az annak a világos jele, hogy nem boldog a szerződéstől” – mondta Haley a CBS News hírtelevíziónak adott interjúban.

Trump a világ vezetőinek éves találkozóján mondott beszédében utalt arra, hogy elképzelhető, hogy nem hosszabbítja meg a demokrata párti elődje, Barack Obama által megkötött megállapodást. Az amerikai elnöknek október 15-ig kell döntenie: igazolja-e, hogy Irán eleget tesz a szerződésnek. Ha ezt nem teszi meg, az amerikai kongresszusnak 60 napja van arra, hogy eldöntse, ismét bevezeti-e a megállapodás révén feloldott szankciókat.

Oroszország aggódik amiatt, hogy Trump megkérdőjelezi az iráni atommegállapodást – közölte szerdán az ENSZ-ben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. „Ha csak elítélünk és fenyegetünk, ellenszenvet keltünk azokban az országokban, amelyeket befolyásolni kívánunk” – idézte az orosz külügyminisztérium Lavrovnak a keddi Trump-beszéddel kapcsolatban tett kijelentését.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán az ENSZ-ben újságírók előtt kijelentette, hogy hiba lenne felmondani az iráni atomszerződést. „Véleményem szerint meg kell tartani a 2015. évi megállapodást, mert jó. Hiba lenne felmondani az atomszerződést, amíg nincs helyette valami más” – jelentette ki az elnök, aki arra a kérdésre nem adott választ, vajon az amerikai elnök közölte-e már vele, hogyan döntött a szerződés esetleges amerikai felmondása ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.