Vádat akarnak emelni Netanjahu felesége ellen

Azt állította, hogy a rezidencián nincs szakács, s ennek alapján éveken át drága vendéglőkből rendelt ételeket.

MTI
2017. 09. 08. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aviháj Mandelblit izraeli legfőbb ügyész vádemelés lehetőségét mérlegeli Szára Netanjahuval, a miniszterelnök feleségével szemben a kormányfői rezidenciával kapcsolatos pénzügyi szabálytalanságok ügyében – jelentette be pénteken az igazságügyi minisztérium – írja az MTI.

Az izraeli közszolgálatit rádió pénteki híradása szerint csalás, hűtlen kezelés és bizalommal való visszaélés szerepel a lehetséges vádpontok között. Szára Netanjahu a gyanú szerint egyebek közt hamisan azt jelentette, hogy a rezidencián nincs szakács, s ennek alapján éveken át drága vendéglőkből rendelt ételeket 359 ezer sékel (mintegy 28 millió forint) értékben.

A Netanjahu család médiához eljuttatott válasznyilatkozatában a kormányfői rezidencia elbocsátott gondnokát, Meni Naftalit vádolta a szabálytalanságok elkövetésével.

Menesztése után Naftali munkajogi pert és jelentős összegű kártérítést nyert Szára Netanjahu ellenében, akit a munkavégzése közben vele szemben tanúsított embertelen és megalázó bánásmóddal vádolt.

A rendőrség szerdán kiszivárogtatott információja szerint az izraeli kormányfő felesége gourmet vendéglőkből hozatott fogásokat 2010 szeptembere és 2013 márciusa között a Meni Naftali alkalmazása előtti, és az őt követő időszakokban is.

Naftali az egyik kezdeményezője és vezéralakja lett a legfőbb ügyész lakásánál, Petach Tikván már 42. hete tartó, a legfőbb ügyész korrupciós ügyekben történő határozottabb fellépését követelő tüntetéseknek.

A nyomozás szerint a kormányfői rezidenciára legalább tizenöt alkalommal neves séfeket is rendeltek családi magánrendezvényekre, valamint a rendeléseknél meghamisították a számlákat, hogy a valóságosnál több adagról szóljanak, és ne lépjék át az egy meghívottra meghatározott költségkeretet. Ezt a számlákkal történő csalást a főgondnok, a szintén per elé néző Ezre Szeidof hajtotta végre, ebben nem találtak bizonyítékot Netanjahu ellen.

A Háárec című újság csütörtökön arról értesült, hogy Szára Netanjahu ügyvédje írásbeli nyilatkozatokat gyűjtött védence érdekében a rezidencia alkalmazottaitól, amelyek megerősítik a miniszterelnök feleségének álláspontját, azonban ezek nem állnak összhangban a dolgozók rendőrségen, eskü alatt tett vallomásaival. A begyűjtött nyilatkozatokat így az újság szerint akár a bíróság munkájának megzavarásaként is értékelhetik.

A rendőrség már tavaly májusban vádemelési javaslattal adta át a Szára Netanjahu elleni nyomozás iratait a legfőbb ügyésznek, aki különösen hosszasan tanulmányozta az aktát, mielőtt döntött.

A végső vádiratból kimaradt több, a rendőrség által feltárt ügy, közte egy ismerős, a Likud párt hangadói közé tartozó villanyszerelő rendszeres alkalmazása szombatonként, sőt a számlák alapján még a legszentebb, és munkavégzést tiltó jóm-kipúr ünnepnapon is, mivel a pihenőnapokon kiemelt fizetség illeti Izraelben a dolgozókat.

Végül a „kerti bútorok ügye” sem kerül a bíróság elé, miszerint a kormányfő felesége megrendelte a cezareai villájukban elhelyezett használt kerti garnitúra pontos mását a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidenciára, a régit a hivatalos szállásra szállíttatta, majd az újat hazavitette, de amikor ebből botrány lett, visszacseréltette a garnitúrákat.

Mandelblit szintén kihagyta a vádiratból, hogy Szára Netanjahu idős édesapja ápolójának a rezidencia költségére folyósított pénzeket, amit később a Netanjahu család visszafizetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.