Váltják az elrettentő amerikai páncélosokat

Az orosz–fehérorosz Zapad hadgyakorlattal egy időben érkezik Gdanskba és Bremerhavenbe az amerikai nehézfegyverzetű dandár váltása.

Zord Gábor László
2017. 09. 07. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héttől érkezik a lengyelországi Gdansk és a németországi Bremerhaven kikötőjébe az az amerikai nehézfegyverzetű dandár, melyet másodikként küldenek Kelet-Európába Oroszország ellen azóta, hogy az ukrajnai válság folyományaként megegyezett erről a NATO.

A kansasi Fort Riley-ben állomásozó 1. lövészhadosztály 2. páncélos dandár harccsoportja a 4. hadosztály 3. dandárját váltja, mely az év elején kelt át az Atlanti-óceánon a coloradói Fort Carsonban lévő állomáshelyéről indulva. Ezret is meghaladó technikai eszköz, köztük Abrams harckocsik, Bradley harcjárművek, M109 önjáró tarackok és MLRS sorozatvetők, illetve legalább négyezer főnyi személyi állomány cserél helyet. A közlemények nem részletezik a két váltás közti átfedés időtartamát, de aligha véletlen egybeesés, hogy ez az akár hetekig fennálló helyzet éppen a Belaruszban, Kalinyingrádban és Oroszország nyugati részén megrendezendő nagyszabású orosz–fehérorosz Zapad (Nyugat) fedőnevű hadgyakorlat idejére esik.

Az Atlanti határozottság fedőnevű hadműveletben ugyancsak ősszel váltanak le egy több tucat Black Hawk, Apache és Chinook harci és szállító helikopterből és mintegy 1900 főből álló dandárt is, az újabb alakulat a texasi Fort Hoodból érkezik kontinensünkre. Az amerikai rotációs erők érkezésüket követően kirajzanak Kelet-Közép-Európába, ahol különböző hadgyakorlatokon vesznek részt kilenc hónapon át a Baltikumtól Bulgáriáig, illetve várják a sokak által vizionált „orosz invázió” bekövetkeztét.

Magyarországon az első váltás alkalmával egy felderítő század és tucatnyi M3-as harcjárműve állomásozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.