Végigsöpört a Maria hurrikán Puerto Ricón, hatan meghaltak

A karibi szigetország egészén megszűnt az áramszolgáltatás, vagyis 3,5 millió ember maradt villany nélkül.

Kovacsik Ágnes
2017. 09. 22. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább hatan meghaltak, miután a Maria hurrikán letarolta az Egyesült Államok társult államát, Puerto Ricót, aminek következtében a szigetország egészén megszűnt az áramszolgáltatás, vagyis három és fél millió ember maradt áram nélkül – írja a The Washington Post.

Habár hivatalosan nem erősítették meg a halálos áldozatok számát, az amerikai lap internetes kiadása úgy értesült, hogy hárman földcsuszamlás miatt lelték halálukat, ketten a hurrikán miatti áradásokban fulladtak meg, egy ember pedig a fejsérülésébe halt bele.

A Maria az ötfokú skálán négyes erősségű hurrikánként, a szigetország keleti felében található Yabucoa településnél érte el Puerto Ricót, óránként 260 kilométeres sebességű széllel. A Nemzeti Hurrikánfigyelő Központ közlése szerint a trópusi ciklon katasztrofális áradásokat okozott a sziget egyes részein, de a károk felmérése lassan halad, és számos akadály is nehezíti a mentést és a helyreállítást.

A helyszínen készült felvételeken kidőlt fák és villanyoszlopok, letépett háztetők látszanak. Az első jelentések szerint San Juanban, Puerto Rico fővárosában az épületek első emeletéig ér a víz, és az utcákon kidöntött fák hevernek.

Puerto Rico kormányzója arra kérte a lakosságot, hogy maradjon otthonában: életveszélyes a szabadban tartózkodni, mert hatalmas ár hömpölyög az utcákon. Korábban azt mondta, hogy még sohasem láttak ekkora vihart ebben a térségben.

Közben egy gát is átszakadt a Guajataca folyón, ami életveszélyes áradást okozott, az érintett terület lakosságát a lehető leggyorsabban evakuálják – számol be a brit közszolgálati médiatársaság, a BBC hírportálja, amely tizenhárom halálos áldozatról tud.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.