A német hadsereg felfüggeszti a pesmergák kiképzését

A kurd függetlenségi törekvések miatt Irakban újabb polgárháborútól tartanak.

MTI
2017. 10. 16. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam ellen küzdő kurd erőket, a pesmergákat a német hadsereg 2014 óta segíti kiképzéssel, melyet pénteken átmeneti hatállyal már szüneteltettek. Hétfőn pedig az észak-iraki Kurdisztán körül kialakult katonai helyzet elmérgesedése miatt a misszió felfüggesztéséről döntöttek.

Irakban újabb polgárháborútól tartanak, ugyanis a kurdok uralta területekre bevonultak az iraki kormányerők. Hétfő hajnalban az iraki hadsereg megindult Kirkuk tartományi célpontok ellen: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el a pesmerga harcosoktól, például egy földgázterminált, rendőrőrsöket, a K-1 nevű légitámaszpontot és egy ipari parkot Kirkuk várostól délre. Későbbi bejelentésük szerint elfoglalták a kirkuki repülőteret, sőt biztonsági szolgálatok szerint az iraki különleges egységek harcok nélkül elfoglalták a tartomány székhelyének kormányzósági épületét is Kirkukban. Sajtóértesülések szerint az iraki műveletekben az iraki különleges erők, a terrorelhárítási alakulatok, valamint egy páncéloshadosztály is részt vett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.