A Nemzetközi Valutaalap Venezuela megmentésén dolgozik

Az ország adóssága akkora, mintha Argentína pénzügyi-gazdasági gondjait összeadnánk Görögországéival.

MTI
2017. 10. 16. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuela gazdaságának összeomlását latolgatva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) olyan mentőcsomag összeállítását készíti elő, mely a Financial Times értesülése szerint évi mintegy harmincmilliárd dollárra rúghat, legalábbis ennyire lenne szüksége az országnak, melynek jelenleg nincs hivatalos kapcsolata az IMF-fel.

A lap elemzőkre hivatkozva írta, hogy Venezuela adósságának az átalakítása minden idők egyik legnagyobb kihívása lehet. Szakértői vélemény szerint „ezt úgy kell elképzelni, mintha Argentína pénzügyi-gazdasági gondjait összeadnánk Görögországéival”. Caracas 2007-ben szakította meg kapcsolatait a Nemzetközi Valutaalappal, melynek azóta sem volt módja ellenőrizni a helyszínen a gazdaság állapotát. Jelenleg csak alacsony szintű kormányzati tisztviselők adnak – ha adnak egyáltalán – választ az IMF által feltett kérdésekre, írja az MTI.

A valutaalap illetékesei ugyanakkor azt is elmondták, hogy még nincs eldöntve a mentőcsomag kapcsán, de a piacnak időben fel kell készülnie azokra az eseményekre, amelyek elindulhatnak Venezuela összeomlásával. Az ország a legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságával küszködik. Noha hatalmas olajkészletekkel rendelkezik, az olaj árának esése és sorozatos hibás gazdasági döntések miatt megroggyant, mivel az olajon kívül szinte semmi mást nem exportál. Az IMF egyelőre tehetetlen, ugyanakkor szorosan figyelemmel követi, hogy a venezuelai válság milyen hatást fejt ki a szomszédos országokban. Venezuelában energiahiány is van, alapvető termékek váltak hiánycikké, az infláció pedig idén 720 százalék, jövőre pedig 1660 százalék is lehet a nemzetközi szervezet előrejelzése szerint. Venezuela bruttó hazai összterméke 2013 óta 27 százalékkal csökkent, a devizatartalék jelentős zsugorodása miatt az elmúlt öt évben csaknem 80 százalékkal esett vissza az import.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.