A nyári időszámítás eltörlését szeretné elérni Finnország az EU-nál

A finn kormánynak ez ügyben aktívan fel kell lépnie – közölte a helsinki parlament illetékes bizottsága.

MTI
2017. 10. 26. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szállítási és közlekedési bizottság azután nyújtotta be az ajánlását a kormánynak, hogy több mint 70 ezer finn állampolgár kérte petícióban a nyári időszámítás beszüntetését – adta hírül az MTI.

Észak-Amerika nagy részén és Európában a nyári időszakban energiatakarékossági okból egy órával előreállítják az órákat, így este egy órával tovább van világos, míg másutt nem követik ezt a gyakorlatot.

A bizottság közölte, hogy több szakértőt meghallgatott, akik szerint az emberek nem alkalmazkodnak zökkenésmentesen a változáshoz. Hozzátette: az órák előreállítása rövid távú alvászavarokat okoz, csökkenti a munkaképességet és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

„Az elsődleges cél az óraátállítás egységes leállítása az Európai Unió-szerte” – áll a bizottság közleményében.

A Magyar Nemzet nemrég számolt be arról, hogy a Jobbik ismét a parlament elé viszi az óraátállítás eltörlésének ügyét. Október 29-én ugyanis Magyarországon is véget ér a nyári időszámítás és kezdődik a téli. Vagyis vasárnap hajnali három óráról kettő órára tekerjük vissza az órák mutatóit. Így délután 5 órára gyakorlatilag koromsötét lesz. A Jobbik viszont azt szeretné elérni, hogy hazánk véglegesen a nyári időszámításban maradjon.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságában azonban szerdán a fideszes többség ismét indoklás nélkül elutasította a téma napirendre tűzését a parlamentben. A tavasszal egyszer már elutasított felvetés kapcsán a kormányzat azzal érvelt, hogy az ésszerűség és az alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt nem támogatják a jobbikos indítványt. És már sokadjára előkerült az az érv is, miszerint az átállítással mintegy 100-120 ezer megawatt energiát lehet megtakarítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.