Albán állampolgársággal kerülnék ki a vízumkényszert a koszovóiak

A koszovói elnök bírálta az EU-t, amiért még nem oldotta fel a koszovóiakkal szembeni vízumkényszert.

MTI
2017. 10. 11. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albán állampolgárságot kért Ilir Meta albán államfőtől a koszovóiaknak Hashim Thaci koszovói elnök, mert szerinte csak így kerülhetnek közel az Európai Unióhoz, Ilir Meta azonban elutasította a kérését – számolt be róla internetes oldalán a Koha Ditore című pristinai napilap. A Koszovó fővárosában tartózkodó Ilir Meta szerint a helyieknek nem az albán állampolgárság megszerzése az Európába vezető út.

Hashim Thaci az utóbbi napokban többször is bírálta az Európai Uniót, amiért még mindig nem oldotta fel a koszovóiakkal szembeni vízumkényszert. Mivel az albán állampolgárok vízummentesen utazhatnak az EU-ba, a koszovói köztársasági elnök szerint úgy lehetne megkerülni az uniós tiltást, ha az amúgy is túlnyomórészt albán nemzetiségű koszovóiak albán állampolgárságot szereznének. A koszovói állampolgárok kilencven százaléka albán nemzetiségű.

Thaci szerint sok koszovói állampolgár utazna az Európai Unióba, főleg üzletemberek és diákok, de csak nehezen tudnak vízumot szerezni. Emlékeztetett arra is, hogy a nyugat-balkáni országok közül már csak Pristinával szemben nem oldotta fel a vízumkényszert az Európai Unió.

Ilir Meta szerint viszont más megoldást kellene találni, és egyébként is nehéz lenne teljesíteni a kérést, mert az állampolgárság megszerzésének bonyolult folyamata van. Az albán elnök úgy vélte, Brüsszelnek kellene inkább lépnie, és feloldania a Pristinával szembeni vízumkényszert. Igazságtalanságnak nevezte, hogy az EU a Koszovó és Montenegró között megkötött határegyezmény ratifikálásához köti a vízumkényszer eltörlését.

A határegyezmény parlamenti becikkelyezése azonban megosztja a koszovói politikusokat, mert általa 8000 hektárnyi terület kerülne Montenegróhoz. A határegyezmény ratifikációja körüli viták okozták az előző kormány bukását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.