Amerikai ENSZ-nagykövet: Oroszország el akarta hinteni a káosz magvait

„Hadviseléssel ér fel” az orosz beavatkozás a tavalyi elnökválasztási folyamatba az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint.

MTI
2017. 10. 19. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nikki Haley nagykövet a volt republikánus elnök, George W. Bush által alapított Bush Intézet szervezésében tartott rendezvényen fejtette ki álláspontját csütörtökön.

Haley szerint Oroszország a tavalyi elnökválasztási folyamat idején komoly erőfeszítéseket tett, hogy „elhintse a káosz magvait”.

„Az oroszok azt kérdezik, hogy miért vagyunk mi, amerikaiak oroszellenesek, és miért hoztunk szankciókat – utalt rá a nagykövet. – A válaszom az, hogy ne avatkozzanak be a választásainkba, és nem leszünk oroszellenesek” – jelentette ki a diplomata. Haley szerint „ha egy ország beavatkozik egy másik ország választási folyamatába, az nem más, mint hadviselés”.

A nagykövet nem először fejtette ki nyilvánosan is az orosz beavatkozásról vallott álláspontját. Ez a vélemény élesen szemben áll az amerikai diplomácia irányítója, Rex Tillerson miniszter álláspontjával, aki bírálatai mellett is többször kifejtette, hogy a Trump-kormány a Moszkvával folytatandó párbeszéd híve.

Maga Donald Trump elnök sem mondta ki, hogy a beavatkozás tény volt. „Senki nem tudja biztosan, mi történt” – fogalmazott néhány hónappal ezelőtt egy sajtókonferencián. Mindazonáltal az elnök a G20-as országcsoport nyáron Hamburgban tartott csúcsértekezletén felvetette az esetleges beavatkozás problémáját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott találkozóján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.