Botrány tört ki a kolozsvári román opera előadása közben

Egy dobrudzsai származású müezzin fellépését zavarta meg a romániai Új Jobboldal.

MN
2017. 10. 02. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániai Új Jobboldal nevű szélsőjobb alakulat tagjai a román himnusszal válaszoltak vasárnap a Kolozsvári Állami Román Operában, amikor a dobrudzsai származású Refi Erghiun müezzin énekelni kezdett az évad első előadásán, Karl Jenkins A fegyveres ember – Mise a békéért című kortárs darabjában. Amíg a biztonságiak kivezették a teremből a neonácikat, az előadás is abbamaradt – olvasható a Transindex.ro portálon.

Az akció vezetője, Călin Mărincuşm szerint a kolozsváriak agymosása volt a célja annak, hogy a darabot Bukarestből Kolozsvárra hozták. „Ez egy olyan mise, ami arról szól, milyen nagy is Allah, mintha nem látnánk, mi folyik a világban. Azért kellett itt bemutatni, hogy lássuk, milyen jó is a multikulturalizmus, milyen jól talál hozzánk, és milyen áldásos hozadékai vannak. Az a müezzin többször is Allah Akbart énekelt, amikor ugyanezzel a felkiáltással csak ma  két embert öltek meg Marseille-ben” – mondta a neonáci vezető.

A tiltakozó csoport tagjait végül a rendőrőrsre szállították, az opera igazgatója nem kívánta kommentálni a történteket.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.