Bűnügyi eljárást kezdeményeztek Andrej Babis ellen

A cseh ANO mozgalom elnöke mellett az alelnököt is vádolják.

MN
2017. 10. 09. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh rendőrség büntetőjogi eljárást kezdeményezett Andrej Babis, a cseh ANO mozgalom elnöke, valamint Jaroslav Faltynek, a mozgalom alelnöke ellen. A cseh hatóságok adócsalással gyanúsítják őket – erősítette meg Lucie Kubovicová, az ANO szóvivője hétfőn Prágában. Babis és Faltynek parlamenti képviselők, de a cseh képviselőház már korábban mindkettejüktől megvonta a mentelmi jogot, és így lehetővé tette a bűnügyi eljárások megindítását – írja az MTI. Mindkét politikus tagadta a bűnösségét, illetve panaszt nyújtottak be az eljárás ellen.

A gyanú szerint Andrej Babis visszaélt a Gólyafarm nevű szabadidő- és kongresszusi központ építésekor az EU-s támogatással, és ezzel anyagi kárt okozott az uniónak. Jaroslav Faltynek a rendőrség szerint szintén visszaélt az uniós támogatással. A politikusok visszautasították a gyanúsítást, és azt állítják: „koncepciós eljárásról” van szó, melynek célja, hogy kárt okozzanak nekik az október 20-i és 21-i képviselőházi választások kampányának hajrájában.

Az ügyet az ellenzéki pártok és a cseh sajtó dobta fel még tavaly, amikor az akkori kormányfőhelyettest, pénzügyminiszter Babist adócsalással gyanúsították meg. Babis az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli alsóházi ülésen elutasította a bírálatokat, és azt mondta, szabályos üzleti akcióról volt szó. Andrej Babis hétfőn azt is közölte: feljelentette a Suman nevű csoportot, amely az év eleje óta a Twitteren folyamatosan az ő tevékenységét érintő, személyének lejáratását célzó különféle, állítólag eredeti dokumentumokat és hangfelvételeket hozott nyilvánosságra. Ez a csoport – melynek tagjai ismeretlenek – legutóbb néhány napja hallatott magáról, amikor olyan állítólagos dokumentumok másolatait közölte, amelyek azt bizonyíthatják, hogy a támogatást folyósító bank tudta, ki a Gólyafarm valódi tulajdonosa. Babis hétfőn megismételte, hogy soha nem volt a Gólyafarm tulajdonosa. A HSBC bank a dokumentumok eredetiségét nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni.

Az ANO mozgalom a szűk két hét múlva esedékes választások nagy esélyese. Kormányfőjelöltje, a mozgalom elnöke, Andrej Babis 1989 előtt tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának (KSC), s neve felbukkant az egykori kommunista állambiztonsági szolgálattal együttműködő személyek listáján is. Fedőneve állítólag Suman volt. A vállalkozó ezt tagadja, sőt jó hírnevének tisztázására Pozsonyban pert is indított, amelyet meg is nyert. A vádló, a szlovák Nemzeti Emlékezet Hivatala azonban fellebbezett, a másodfokú döntés kihirdetését október 12-re jelezte a pozsonyi bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.