Cseh választás: magabiztos győzelmet aratott Babis pártja

Az ANO kapta a szavazatok 29,7 százalékát, a harmadik helyre a Cseh Kalózpárt vitorlázott be.

MN
2017. 10. 21. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mintegy 14 ezer szavazókörzet 99 százalékának részeredményei alapján az ANO megkapta a voksok több mint 29,7 százalékát, a második helyen a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll 11,2 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Cseh Kalózpárt, amely 10,7 százaléknyi szavazatot kapott. Ez a párt csak egy hajszálnyival előzi meg a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) pártját, amely a szavazatok 10,7 százalékát zsebelte be.

Bejutott még a parlament alsóházába Cseh és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-7,8 százalék), a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD-7,3 százalék), a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL-5,8 százalék), a jobboldali TOP 09 párt 5,2 százalékkal, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) nevű tömörülés, 5,1 százalékkal.

Az 1993-ban alakult önálló Csehországban ilyen magas arányú győzelmet a parlamenti választáson még soha egyetlen párt sem szerzett. Nem várt meglepetés a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottságának ilyen nagyarányú csökkenése.

Jaroslav Faltynek, az ANO alelnöke kijelentette, hogy a mozgalom nem zárja ki az eddigi kormánykoalíció folytatását. Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető elnöke szerint viszont a párt nem fog tárgyalni a kormánykoalícióról, mert választási eredményével ez „nevetséges lenne”. A választási részvétel az eddigi adatok szerint 60 százalékos volt.

Az ANO Európa-párti mozgalom, és nem jelent veszélyt a demokráciára – mondta szombaton este Prágában Andrej Babis, a választások győztese.

A sajtótájékoztatója elején elhangzott nyilatkozatával Andrej Babis nyilvánvalóan azokra a cseh és külföldi médiában megjelent véleményekre reagált, amelyek szerint az ANO győzelme veszélyt fog jelenti Csehország számára.

A politikus közölte: a parlamentbe bejutott minden párt elnökét tárgyalásokra hívta meg az új képviselőház alakuló ülésével kapcsolatban. A hatályos szabályok szerint a képviselőház megalakulása nélkül minden további politikai lépés lehetetlen. „Remélem, lesz érdeklődés a javaslatunk iránt” – jegyezte meg a politikus. Babis arra számít, hogy a tárgyalások folyamán a kormányalakítás kérdése is napirendre kerül.

A parlamentbe jutott pártok elnökei ugyanakkor azt állították, nem fognak kormánykoalícióra lépni Babissal, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.