Dániában is betiltanák a burkát és a nikábot

A parlamenti szavazás időpontját még nem közölték.

MN
2017. 10. 06. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jacob Ellemann-Jensen, a dániai jobbközép kormánykoalíció vezető pártjának, a liberális pártnak a képviselője a pénteki parlamenti ülés után elmondta, hogy a törvénytervezet nem vallások ellen irányul, és nem kívánják betiltani a sál, a turbán vagy a kipa viselését. A törvényhozók többsége, így az ellenzéki szociáldemokraták is jelezték, hogy meg fogják szavazni a csak „burkatörvénynek” emlegetett jogszabályt – írja az MTI.

A törvénytervezet szemmel láthatóan az ultrakonzervatív muszlim nők által viselt burka ellen irányul. Kevés muzulmán nő visel Dániában egész arcát eltakaró kendőt.

A parlamenti szavazás időpontját nem közölték.

Dániában 2010 januárjában a liberális-konzervatív dán kormány már döntött a burka és a nikáb viselésének korlátozásáról a közterületeken, de az iskolákra, a közigazgatásra és a vállalatokra bízta e muzulmán női viseletre vonatkozó szabályozást.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyébként még júliusban hagyta helyben Belgiumban a szabályozást, mely szerint az országban nem lehet nyilvános helyen nikábot viselni. Az indoklás szerint a korlátozásra „mások jogainak és szabadságának” védelme érdekében volt szükség. Belgiumban 2011 óta van érvényben a tiltás, melynek értelmében nyilvános helyen nem lehet az arc eltakarva úgy, hogy az illetőt ne lehessen azonosítani. Ennek megsértése pénzbírsággal, illetve legfeljebb hét napig tartó börtönbüntetéssel járhat.

Európában elsőként Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést, mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. Ausztriában, Hollandiában és Bulgáriában is hasonló törvény van érvényben.

A burka tetőtől talpig fedi a testet, és még a szem előtti rést is háló takarja, a nikáb pedig a teljes arcot eltakaró kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.