Donald Trump: Nem tudjuk örökké támogatni Puerto Ricót

Az infrastruktúra állapota már a hurrikán előtt is „katasztrofális” volt – közölte az amerikai elnök.

MN
2017. 10. 12. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök csütörtökön két Twitter-bejegyzést is szentelt Puerto Ricónak, azt sugalmazva, hogy a szigetnek több felelősséget kellene vállalnia a Maria hurrikán utáni újjáépítésben. A szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal munkatársai „nem maradhatnak” Puerto Rico szigetén a végtelenségig – fogalmazott Trump.

Korábbi nyilatkozataiban az elnök a Puerto Ricót sújtó pénzügyi válságért a sziget vezetését tette felelőssé, hozzátéve, hogy az infrastruktúra állapota már a hurrikán pusztítása előtt is „katasztrofális” volt. „Puerto Rico túlélt már hurrikánokat, most egy saját magának köszönhető pénzügyi válsággal kell szembenéznie” – fogalmazott Trump. A „megbízhatóság hiányát” hányta a sziget kormányzójának szemére. Majd hozzátette: a kongresszuson áll, hogy a szövetségi kormányzat mennyit költ majd Puerto Ricóra – írja az MTI.

Guardian beszámolója szerint Carmen Yulín Cruz, San Juan polgármestere később közölte, hogy Trump megjegyzései csak „a humanitárius válságra adott válaszának elégtelenségére” hívják fel a figyelmet. Kiemelte, hogy Puerto Ricót két hurrikán is sújtotta. 

A szigeten szeptember 20-án csapott le az elmúlt 90 év legpusztítóbb hurrikánja, a 4-es erősségű Maria, és csaknem teljesen romba döntötte a vidéket. Tönkretette az áramszolgáltatást, használhatatlan lett a víz- és csatornahálózat, működésképtelen a telekommunikáció. Kedden Ramón Rosario Puerto Rico közügyekért és közpolitikáért felelős minisztere újságíróknak elmondta: egyelőre a szigetnek csak 16 százalékán sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást, sok településen változatlanul nincs ivóvíz és az egészségügyi ellátást is a segélyszervezetek próbálják átmenetileg ellátni. A hurrikán halálos áldozatainak száma szerda estéig már 43-ra emelkedett.

Az elnök Twitter-bejegyzései után Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy a kormányzat elkötelezett Puerto Rico megsegítése mellett. „Bármilyen katasztrófa idején a mi dolgunk az, hogy segítsünk a közösségnek a talpra állásban. Ezt az Egyesült Államok kormányzata továbbra is így teszi, teljes erejével és erőforrásaival Texasban, Floridában, Puerto Ricóban, az amerikai Virgin-szigeteken és bárhol másutt egyaránt, ahol erre szükség van” – fogalmazott a szóvivőnő. Majd ismét külön leszögezte: „elkötelezettek vagyunk Puerto Rico megsegítésében”.

Ben Carson építésügyi és városfejlesztési minisztert a képviselőház pénzügyi bizottságában – ahol meghallgatáson vesz részt – arról kérdezték a törvényhozók, hogy mi a véleménye az elnök bejegyzéseiről, mire Carson leszögezte: „nem áll szándékomban magára hagyni Puerto Ricót”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.