Donald Trump tiszteletlen volt egy elesett katona özvegyével

A család és egy demokrata képviselő szerint az amerikai elnök közömbös volt, amikor részvétet nyilvánított.

MN
2017. 10. 19. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tudta, hogy mire vállalkozik” – mondta La David Johnson kommandós feleségének és a katona szüleinek Donald Trump, amikor kedd este telefonon részvétet nyilvánított. Az őrnagy halála miatt az amerikai elnök sajnálatának adott hangot, de Frederica Wilson floridai demokrata párti képviselői szerint a részvétnyilvánításkor Trump „közömbösséget mutatott” az özvegynek.

A katonát két héttel ezelőtt Nigerben, egy iszlamista terroristák elleni tűzharcban ölték meg három társával együtt.

Wilson közölte: amikor az özveggyel és a családdal a koporsó fogadására tartott, a kocsiban hallotta az elnökkel folytatott kihangosított beszélgetést. Hozzátette, hogy az özvegy a telefonbeszélgetés után azt mondta, Trump még az elesett katona nevét sem tudta.

Az MTI tudósítása szerint Donald Trump azonnal Twitter-bejegyzésben tagadta a demokrata párti politikus által elmondottakat, és azt állította, hogy a történetet Wilson képviselő „teljességgel kitalálta”. Hozzátette: bizonyítani tudja, hogy nem volt tiszteletlen az özveggyel. „Szomorú” – zárta a bejegyzést az elnök.

Az özvegy nem nyilatkozott, de ezek után az elesett katona édesanyja, Cowanda Jones-Johnson a The Washington Post című lapnak megerősítette a képviselő által elmondottakat. Úgy fogalmazott, hogy az elnök „tiszteletlenséget mutatott a fiam, a lányom, a férjem és énirántam is”. Egy miami televíziós csatornának pedig azt nyilatkozta: „szerintem ezt egy beszélgetés során lehet, de gyászoló özvegynek nem szabad mondani. Mindenki tudja, hogy ha háborúba mész, akkor lehet, hogy nem térsz vissza élve. Csakhogy erre nem kell emlékeztetned a gyászoló özvegyet.”

Trump újságíróknak később szóban is megerősítette állítását, hogy nem azt mondta az özvegynek, amit szerinte a szájába adtak.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője elítélte a demokrata párti politikust, és azt mondta, hogy csak politikai ügyet akar csinálni a telefonbeszélgetésből. „Olyan elnökről beszélünk, aki nagyon szereti országunkat, a legnagyobb tisztelettel viseltetik az egyenruhát viselő nők és férfiak iránt, és aki telefonálni akart, hogy együttérzéséről biztosítsa a családot” – fogalmazott. Hozzáfűzte: „ebből megpróbálni ügyet kreálni őszintén szólva visszataszító és gusztustalan”.

Az elnök a hét elején egy másik vitába is belekeveredett. Annak bizonyítására, hogy elődje, Barack Obama elnök nem mindig hívta fel az elesett katonák hozzátartozóit, kabinetfőnöke, John Kelly példáját hozta fel, akinek a fia 2010-ben Afganisztánban esett el. „Obama nem hívta fel John Kellyt, amikor a fiát, Robert Kelly hadnagyot akció közben megölték” – jelentette ki az elnök egy rádiós interjúban. Trump később rátett még egy lapáttal erre, és azt mondta, hogy ő „minden, illetve majdnem minden” elesett katona családját felhívja. Ennek az amerikai sajtó rövid időn belül utánajárt, és meg is cáfolta az elnök állítását.

Obama valóban nem hívta fel a gyászoló Kelly családot. Egy évvel később viszont, más elesett katonák rokonaival együtt, őket is meghívta villásreggelire a Fehér Házba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.