Dzsihadisták százai adták meg magukat Irakban

Azonban valószínűleg nem mindegyikük terrorista.

MTI
2017. 10. 10. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet több száz feltételezett tagja adta meg magát az autonóm Iraki Kurdisztán hatóságainak a múlt héten, miután az iszlamisták elveszítették Havídzsa városát – közölte a kurd biztonsági szolgálatok egy névtelenséget kérő tisztségviselője kedden Erbílben.

Az illetékes szerint a gyanított szélsőségesek az iraki hadsereg által visszafoglalt Havídzsa felől a kurd pesmerga (fegyveres erők) Kirkuknál húzódó állásai felé menekülő emberek csoportjában vegyültek el. „Mintegy ezer férfi adta meg magát a múlt héten. Azonban nem mindegyikük terrorista” – közölte a tisztségviselő, aki szerint több százan lehetnek köztük az Iszlám Állam tagjai, de ez, mint mondta, csak a meghallgatások után válhat bizonyossá.

Hisám al-Hasími, az Iszlám Állam ügyeiben járatos bagdadi szakértő szerint a szélsőségesek meneküléséről szóló jelentések azt jelezhetik, küzdőszellemük mélypontra zuhanhatott. „Úgy tűnik, nem hisznek többé az ügyükben” – tette hozzá.

Havídzsát október 5-én foglalta vissza az iraki hadsereg és a vele szövetséges síita milíciák. Az Iszlám Állam ellenőrzése alatt csupán egy sáv maradt Irak nyugati határa mentén, benne al-Káim határvárossal és a körülette fekvő régióval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.