Egy letartóztatás után elmérgesedett az amerikai–török viszony

Az amerikai nagykövetség egyik török munkatársát vették őrizetbe, mire felfüggesztették a vízumkiadást.

MTI
2017. 10. 09. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége vasárnap bejelentette: a bevándorlói vízumok kivételével nem állít ki több vízumot török állampolgároknak, miután a török hatóságok őrizetbe vették a konzulátus egyik munkatársát; nem sokkal később Törökország hasonló lépésre szánta el magát.

Az ankarai amerikai követség a Twitteren tudatta, hogy újra kellett értékelnie, „mennyire elkötelezett a török kormány az amerikai képviselet létesítményei és személyzete biztonságának szavatolása mellett”. Kisvártatva a washingtoni török nagykövetség ugyanilyen üzenetet tett közzé az amerikai kormányzat elkötelezettségét megkérdőjelezve. Törökország sem papíralapú, sem elektronikus vízumot nem állít ki amerikaiaknak, és a törökországi reptereken sem ad vízumot amerikai útlevelekbe.

Az amerikai diplomácia azután szánta el magát a lépésre, hogy a héten a török hatóságok őrizetbe vették az amerikai konzulátus egyik török munkatársát, mert a gyanújuk szerint kapcsolatban állt a tavaly nyári törökországi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülen mozgalmával. A török hatóságok kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják. Az amerikai nagykövetség tudatta: „mélyen nyugtalanítónak” tartja az őrizetbe vételt.

Az amerikai vízumok kiadásának leállítása azonnali hatályú, és a letelepedési vízumok kivételével minden más vízumtípusra kiterjed; nem adnak ki beutazási engedélyt sem turistáknak, sem üzletembereknek, szünetel a diák- és az újságíróvízumok, valamint a hivatalos és a diplomatavízumok kiadása is.

Törökországban a tavaly nyári sikertelen hatalomátvételi kísérlet után rendkívüli állapotot vezettek be, és átfogó tisztogatás indult az államigazgatásban; több mint 50 ezer embert letartóztattak, és százezernél is többen veszítették el állásukat, mert a gyanú szerint közük volt Gülen mozgalmához, aki következetesen és kategorikusan tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccskísérlethez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.