EJEB: Önkényesen ítélték el Alekszej Navalnijt és fivérét

Megállapították, hogy kifejezetten a vádlottak kárára alkalmazták a büntetőjogot.

MN
2017. 10. 17. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök hangos bírálójának számító politikus három és fél évi felfüggesztett szabadságvesztést kapott, fivérét viszont ugyanilyen időtartamú letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amiért a vádak szerint megkárosították az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatát.

A szóban forgó orosz cég pénzügyi igazgatója azt közölte, hogy „semmilyen kárt” nem szenvedtek el az elítéltek miatt.

A strasbourgi székhelyű EJEB ítéletében megállapította, hogy az orosz hatóságok több ponton is megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ezért fejenként 10 ezer euró kártérítést és összesen mintegy 63 ezer euró perköltséget ítélt meg a panaszosoknak – írja az MTI.

Megírtuk, október 7-én Oroszország-szerte megmozdulásokra került sor azért, hogy a hatóságok engedélyezzék Alekszej Navalnij indulását a jövő évi elnökválasztáson. A 41 éves, ügyvéd végzettségű, korrupcióellenes aktivista azt kérte híveitől, hogy orosz zászlókkal vonuljanak utcára. A demonstrációkat Putyin 65. születésnapjára időzítették.

Navalnij a jövő márciusi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin kihívójaként szeretne indulni, annak ellenére, hogy az orosz Központi Választási Bizottság közölte: hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és meghosszabbított büntetés-végrehajtási próbaideje miatt nem vehet részt jelöltként a választáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.