El akart menekülni a mészárlás után a Las Vegas-i lövöldöző

Nem tervezett öngyilkosságot Stephen Paddock. Egy másik fesztivál közelében is szobát bérelt.

Marosi Adrienn
2017. 10. 05. 4:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, a férfi autójában is több fegyvert, valamint lőszereket találtak. Kitért arra is: Stephen Paddock egy másik szállodai szobát is kibérelt, mely ugyancsak egy zenei fesztivál helyszínére – a Las Vegas-i Life Is Beautiful fesztiválra – nézett (az eseményt szeptember 22. és szeptember 25. között tartották) – írja a Guardian.

A lövöldöző élettársa, Marilou Danley eközben azt nyilatkozta: nem tudta, hogy a férfi mészárlást tervez. Az MTI beszámolója szerint Danley az ügyvédje által felolvasott közleményben azt állítja: nem tudott a mészárlás terveiről, Paddock külföldre küldte, hogy látogassa meg a családját. Matthew Lombard a nyilatkozat tartalmát az FBI Los Angeles-i irodája előtt ismertette. 

A nap jelentős részében a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) munkatársai hallgatták ki a 62 éves Danley-t, aki kedden éjjel érkezett vissza a Fülöp-szigeteken tett, több mint kéthetes látogatásáról az Egyesült Államokba.

Elmondta azt is: kezdetben nagyon örült annak, hogy Paddock pénzt utalt át neki arra, hogy a családjának házat vegyen a Fülöp-szigeteken, később viszont már attól tartott, élettársa szakítani akar vele. Rendőrségi források korábban nyilvánosságra hozták, hogy Stephen Paddock a tette elkövetése előtti héten százezer dollárt utalt át a Fülöp-szigetekre.

„Sosem mondott vagy tett semmi olyat tudomásom szerint, amit figyelmeztetésként érthettem volna, hogy ilyen szörnyűség fog történni – hangsúlyozta Danley. – Sosem merült fel bennem, hogy erőszakra készülne bárki ellen” – fűzte hozzá, és hangsúlyozta: Paddockot „kedves, gondoskodó, csöndes emberként” ismerte.

BBC azt írja, a nő arra is kitért, hogy szerette Paddockot, és azt remélte, csendes, nyugodt jövőjük lesz együtt. A hatóságok korábban közölték, hogy a nő az érdeklődésük középpontjába került, és a támadás után kapcsolatba léptek vele.

Lombard szerint védence „teljes mértékben” együttműködik az FBI-jal és a rendőrséggel is. Tisztségviselők elmondták: a dolgok jelenlegi állása szerint nincs nyoma annak, hogy a nő tudott volna Paddock szándékáról.

A hatóságok egyelőre képtelenek megmagyarázni, mi vitte a 64 éves férfit arra, hogy a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletén lévő szobájából tüzet nyisson egy countrykoncert nézőire, majd öngyilkosságot kövessen el.

Joseph Lombardo korábban azt is közölte,

Kedden nyilvánosságra hoztak néhány – a lövöldözés idején készült – videofelvételt, amelyből kiderül, hogy Paddock a sorozatokat 9–11 perc alatt adta le. A mészárlásban 59 ember vesztette életét, és több mint ötszázan megsérültek.

A férfi apja, a pszichopatának tartott Patrick Benjamin Paddock egy időben az USA egyik legveszélyesebb körözött bűnözőjének számított, és börtönben ült fegyveres bankrablás miatt. Stephen Paddockot és testvéreit anyjuk nevelte, de a férfi alig ismerte az apját. Sajtóértesülések szerint Stephen Paddock komolyabb összeget veszített kártyán a tömeggyilkosság előtti napon, de ez nem magyarázza magát a gondosan eltervezett bűntényt, amelynek az előkészítéséhez napok kellettek.

Bár a dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a támadás elkövetését, és a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra, a rendőrség nem talált erre utaló jeleket, és cáfolta a hírt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.